Feb 6, 2022

Klimatdeklaration ger kunskap till klimattung sektor


Sedan den 1 januari ska alla nya byggnader som får bygglov göra en klimatdeklaration. Men det är vägvalen långt innan dess som får ner klimatpåverkan.

Syftet med klimatdeklarationen är att minska klimatpåverkan vid nybyggnation och gäller byggskedet. Enligt Boverket står bygg- och fastighetssektorn för ca 20 % av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Det är byggherrens ansvar att göra den och utan den blir det inget slutbesked från kommunen.

Arkitema gör klimatdeklarationer för kunder. Den stora utmaningen på området är kunskap och struktur.

- Det är stora mängder data som ska samlas in för att göra en klimatdeklaration. Ibland måste informationen räknas om, till exempel från kvadratmeter till kilo för att kunna beräkna klimatpåverkan och man ska veta vilka referensvärden som ska användas. Men om man har struktur och kunskap om vad som ska samlas blir arbetet enklare, säger Aija Baumane, hållbarhetsexpert på Arkitema.

Klimatdeklarationen görs i slutet av byggskedet, och beräknas på den faktiska tillverkningen; till exempel hur mycket material som köpts in, hur mycket drivmedel som använts för transporter, hur mycket energi som använts i byggbarackerna. Än så länge finns inget gränsvärde; ett sådant införs först 2027.

Klimatdeklarationen ger kunskap om de stora klimattjuvarna men i det skedet är det för sent att påverka.

- Det är de stora besluten tidigt i projektet – konstruktion, material och form på byggnaden – som ger de stora minskningarna i klimatavtrycket. 

En livscykelanalys i ett tidigt skede är ett sätt att arbeta aktivt med att minska sin klimatpåverkan.

- Då är det också lätt att se vad det får för konsekvenser på ekonomin; det är inte nödvändigtvis dyrare att bygga klimatvänligt. En tidig livscykelanalys ger underlag för beslut som minskar klimatpåverkan.

Text: Arkitema

https://www.arkitema.com/se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725