Oct 7, 2021

Kan styrelsen förbjuda hundar i brf?


Ungefär vart tredje hushåll i Sverige har ett husdjur och under pandemin har antalet dessutom ökat rejält. Hund är det husdjur som ökar mest medan antalet katter ligger kvar som nummer ett bland populära husdjur. På grund av det ökade antalet hundar under pandemin har frågan om styrelsen kan förbjuda husdjur åter aktualiserats.

Många bostadsrättsföreningar har skrivit in i sina ordningsregler vilka regler som ska gälla för bostadsrättshavare som har hund. Det kan t.ex. vara förbud mot att ha hundar i tvättstugan och i andra gemensamma utrymmen. Även att hundar inte får vara lösa eller rastas på gemensamma ytor brukar finnas i reglerna. Detta är sådant som är helt ok för en förening att besluta om.  

Sedan en dom i Hyresnämnden 2010 har en hyresvärd rätt att förbjuda vissa hundraser som t.ex. pitbullterrier och amstaff som kan upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster. Att ha ett motsvarande förbud i en bostadsrättsförening är troligtvis inte rättsligt hållbart utan föreningen får i stället ha tydliga ordningsregler för hundägare. Viktigt att tänka på är att reglerna ska vara beslutade i demokratisk ordning.

Störningar 

Det finns inget i bostadsrättslagen som säger något specifikt om hundar eller andra husdjur. Däremot att bostadsrättshavare ska se till att inte utsätta andra boende för störningar. Det innebär t.ex. att hundar inte får förstöra egendom eller förorena lekplatser och planteringar. När det gäller hundskall kan det vara svårt att avgöra om det är en störning eller inte då ett visst mått av störningar bör tålas. Om en bostadsrättshavare har en hund som skäller högt och ofta bör föreningen tala med hundägaren och om det inte hjälper kan föreningen skicka en rättelseanmaning. I fråga om mycket omfattande störningar kan det ligga till grund för förverkande av bostadsrätten. 

Djurskyddslagstiftning

I lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) står att hundar och andra husdjur ska hållas under tillsyn och skötas så att de inte orsakar skador eller olägenheter. Om en hundägare brister i denna tillsyn eller skötsel får länsstyrelsen meddela de förelägganden som behövs.

Utgångspunkten är således att medlemmar har rätt att ha hund eller annat husdjur men att djurägaren ska följa föreningens ordningsregler. På Jordbruksverkets hemsida finns mer information om hur hundar bör hållas för att de ska må bra och för att förhindra att de stör övriga i bostadsområdet. 

https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/sa-skoter-du-din-hund

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  341
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1873

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  160
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4184
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5493
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2745