Oct 7, 2021

Kan styrelsen förbjuda hundar i brf?


Ungefär vart tredje hushåll i Sverige har ett husdjur och under pandemin har antalet dessutom ökat rejält. Hund är det husdjur som ökar mest medan antalet katter ligger kvar som nummer ett bland populära husdjur. På grund av det ökade antalet hundar under pandemin har frågan om styrelsen kan förbjuda husdjur åter aktualiserats.

Många bostadsrättsföreningar har skrivit in i sina ordningsregler vilka regler som ska gälla för bostadsrättshavare som har hund. Det kan t.ex. vara förbud mot att ha hundar i tvättstugan och i andra gemensamma utrymmen. Även att hundar inte får vara lösa eller rastas på gemensamma ytor brukar finnas i reglerna. Detta är sådant som är helt ok för en förening att besluta om.  

Sedan en dom i Hyresnämnden 2010 har en hyresvärd rätt att förbjuda vissa hundraser som t.ex. pitbullterrier och amstaff som kan upplevas som farliga av hyresvärdar och hyresgäster. Att ha ett motsvarande förbud i en bostadsrättsförening är troligtvis inte rättsligt hållbart utan föreningen får i stället ha tydliga ordningsregler för hundägare. Viktigt att tänka på är att reglerna ska vara beslutade i demokratisk ordning.

Störningar 

Det finns inget i bostadsrättslagen som säger något specifikt om hundar eller andra husdjur. Däremot att bostadsrättshavare ska se till att inte utsätta andra boende för störningar. Det innebär t.ex. att hundar inte får förstöra egendom eller förorena lekplatser och planteringar. När det gäller hundskall kan det vara svårt att avgöra om det är en störning eller inte då ett visst mått av störningar bör tålas. Om en bostadsrättshavare har en hund som skäller högt och ofta bör föreningen tala med hundägaren och om det inte hjälper kan föreningen skicka en rättelseanmaning. I fråga om mycket omfattande störningar kan det ligga till grund för förverkande av bostadsrätten. 

Djurskyddslagstiftning

I lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150) står att hundar och andra husdjur ska hållas under tillsyn och skötas så att de inte orsakar skador eller olägenheter. Om en hundägare brister i denna tillsyn eller skötsel får länsstyrelsen meddela de förelägganden som behövs.

Utgångspunkten är således att medlemmar har rätt att ha hund eller annat husdjur men att djurägaren ska följa föreningens ordningsregler. På Jordbruksverkets hemsida finns mer information om hur hundar bör hållas för att de ska må bra och för att förhindra att de stör övriga i bostadsområdet. 

https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/hundar/sa-skoter-du-din-hund

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228