Jan 16, 2022

Kan fastigheters ventilation motverka spridningen av Covid-19?


Vi vill uppmärksamma en intressant artikel som indirekt kastar ljus på kapaciteten i Myrspovens lösning. Informationen var ny kunskap även för oss. Det har visat sig att bra ventilation och luftväxling kan förhindra spridningen av luftburna virus. Med ett systematiskt arbete kring övervakning och förbättring av koldioxidnivåer och luftflöde kan positva resultat på människors hälsa och välmående vara en möjlig utsikt.

I November 2021 publicerade tidningen Forskning & Framsteg artikeln Bättre ventilation ska stoppa covid-19. Forskare menar på att SARS-CoV-2-viruset som antagits vara en droppsmitta nu tagit fram information om att så kanske inte är fallet. Att hitta smittämnen i luften är en betydligt svårare process än att hitta smittoämnen i exempelivs födoämnen. Detta är främst på grund av att svävande partiklar är utrspidda och för att få en tydligare bild utav smittan måste den koncetreras och mätas för att förstå hur den överförs. (https://fof.se/tidning/2021/8/artikel/battre-ventilation-ska-stoppa-covid-19)

Forskare menar på att nya restriktioner och åtgärder kring luftburna smittor borde sättas in. Ii hopp om att hejda infektioner och Covid-19 från att sprida sig i fastigheter kan konkreta åtgärder vara att sätta en ökad standard gällande inomhusluften och luftväxling i fastigheter. (https://fof.se/tidning/2021/8/artikel/battre-ventilation-ska-stoppa-covid-19)

Tre aspekter som amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) rekomenderar bör undvikas:

Droppsmitta eller luftburen smitta?

Gränsen mellan de båda smittorna är inte glasklar. Det har pratats mycket om Covid-19 som en droppsmitta det är en av anledningarna till att vi har rekomenderats hålla ett avstånd på minst 1,5 meter. Droppsmitta kan drabba de personer som befinner sig ca 1,5 meter från infekterad person som nyser eller hostar. Det är andra förutsättningar för en luftburen smitta. Denna sorts smitta når längre och det har med storleken på partiklarna att göra.

På bilden kan vi se hur stora host eller nys-droppar snabbt faller till marken för att de är för tunga för att hänga kvar i luften. Ny information inom virologi och aerosolfysiken uppmärksammar fysikaliska egenskaper hos aerosoliska partiklar och hur de förflyttas och påverkas av yttre krafter så som gravitation och elektriska fält. Dessa mindre partiklar har visat en tendens att hänga kvar längre än vi trott i luften. I en liten droppe/partikel dunstar vätska relativt snabbt vilket gör partikeln mindre. Det resulterar i att den kan vara kvar i luften längre. (https://fof.se/tidning/2021/8/artikel/battre-ventilation-ska-stoppa-covid-19)

Dessa pyttesmå partiklar finfördelade i luft kallas för en Aerosol. Vi på Myrspoven tycker att den pågående debatten om huruvida Covid-19 sprids genom droppsmitta eller spridning via aerosolpartiklar har en väsentligt viktgt roll i dagens samhälle.

En smittsam aerosol kan vara svårhanterlig. Om problemet finns i luften runt omkring oss krävs andra åtgärder än handsprit och avståndstaganden. Åtgärderna för detta dilemma blir istället starkt kopplade till våra fastigheters ventilation. På grund av att det är svårt att mäta areosolpartiklar är en lösning att se till Co2 sensorer som får mäta luftomsättningen i ett rum för att se till att luften inte står stilla.

Att fokuset kring ventilation och hur god luftväxling kan förebygga smittspridning är något vi på Myrspoven tycker är mycket intressant. Det är helt klart ny kunskap som välkomnas. Vi hoppas forskningen utvecklar detta och att implementeringen av det blir ett fokus för fastigheter världen över.

Text: Myrspoven

www.myrspoven.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725