Feb 21, 2022

Kamerabevakning via dörrklocka i bostadsrättsföreningar


Dörrklockor med kamera och ljudupptagning har blivit allt vanligare i bostadsrättsföreningar och antalet anmälningar hos integritetsskyddsmyndigheten där en granne övervakar genom en sådan anordning har ökat senaste åren.

En uppkopplad ringklocka bär många fördelar för innehavaren genom att den möjliggör kommunikation med exempelvis hemleveranser eller när personen inte är hemma. Detta aktualiserar däremot vissa problem beträffande övriga boendes integritet. Nedan följer en redogörelse för rättsläget samt vad föreningar och medlemmar bör beakta när en medlem införskaffar en sådan ringklocka.

När får man ha en dörrklocka med kamerabevakning och vad bör man tänka på?

Vid bedömning av dess lovlighet är det inledningsvis viktigt att utreda huruvida trapphuset är att beakta som en allmän plats eller inte. Som huvudregel är ett trapphus inte att beakta som en allmän plats då allmänheten saknar direkt tillgång till platsen, varför tillstånd från integritetsmyndigheten inte krävs. Dataskyddsförordningen kommer däremot att aktualiseras, vilket sätter vissa krav och begränsningar beträffande kameraövervakningen. Avgörande för dess lovlighet blir hur pass integritetskränkande övervakningen är i förhållande till syftet med kameraövervakningen. För att minska ingreppet i den personliga integriteten bör innehavaren tänka på följande:

 • Kameran får aldrig filma in i en grannes lägenhet
 • Kameran får inte spela in ett stort område utan bör avgränsas så mycket som möjligt så att man bara ser den som ringer på kameran
 • Kameran får endast filma när någon ringer på. Datainspektionen har uttalat att en sådan anordning endast får bära samma funktion som en ringklocka. Kameran får därav inte spela in längre än 30 sekunder efter att den har aktiverats. Vidare är det även viktigt att kameran enbart aktiveras när någon trycker på den och att innehavaren exempelvis inte har notiser som följer rörelser. En sådan användning skulle troligen inte vara förenlig med dataskyddsförordningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan en lägenhetsinnehavare använda en dörrklocka med inbyggd kameraövervakning under vissa förutsättningar. Oavsett dess lovlighet utifrån dataskyddsförordningen är det viktigt att komma ihåg att dörrkarmen och väggen där dörrklockan kan placeras tillhör föreningen enligt HSBs normalstadgar version 5. Innan en lägenhetsinnehavare sätter upp en sådan dörrklocka är det därav viktigt att samtycke inhämtas från föreningen.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725