Dec 22, 2021

Kamerabevakar ni fastigheten?


Med färre antal ljustimmar och vintern runt hörnet vill många föreningar se över hur de kan öka tryggheten för sina medlemmar. Att kamerabevaka fastigheten kan vara ett effektivt sätt att förhindra och utreda brott. Men när är det tillåtet och hur ska det gå till?

Bostadsrättsföreningar (och privata hyresvärdar) behöver inte söka tillstånd för kamerabevakning, dock måste föreningen följa dataskyddslagstiftningen och ansvarar för att den gör det, vilket innebär bl.a. att det måste finnas en rättslig grund för behandlingen och att personuppgifterna behandlas på ett lagligt sätt.

Integritetsskyddsmyndigheten (IM), f d Datainspektionen, är tillsynsmyndighet för kamerabevakningslagen. IM har skarpt kritiserat bostadsföretag och bostadsrättsföreningar som satt upp kameror utan att ha en berättigad anledning, i synnerhet i boendemiljöer som anses vara en mycket privat sfär. Detta anses kunna vara kränkande. 

När får man kamerabevaka?

En utgångspunkt för att motivera kamerabevakning i ett flerbostadshus är att den behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller att andra berättigade ändamål ger anledning till det. Kamerabevakningen får dock inte bygga på spekulationer. Behovet av kamerabevakning måste väga tyngre än den enskildes intresse av att slippa bli bevakad för att den ska vara tillåten och det krävs att man gör en samlad bedömning av ett flertal faktorer. Kamerabevakning vid bostäder anses vara särskilt integritetskänsligt.

Vad behöver föreningen tänka på?

Det är viktigt att man enligt principen om Ansvarsskyldighet enligt GDPR dokumenterar analysen. Innan man tillgriper kamerabevakning som åtgärd bör man också ha tömt ut alternativa möjligheter som exempelvis bättre låssystem, rörelsestyrd belysning och minska tidsfönstret för hur länge dörrar står öppna. Det är också viktigt att föreningen tydligt informerar de registrerade om kamerabevakning, genom skyltning och till exempel hänvisning till en öppen webbplats där de registrerade kan få tillgång till information med bl.a. kontaktuppgifter till föreningen som är personuppgiftsansvarig, ändamålen med bevakningen, det berättigade intresset m.m. som krävs enligt dataskyddsförordningen. Behovet av kamerabevakning måste vidare löpande utvärderas av föreningen. Föreningen behöver också sätta upp regler för hur länge materialet ska bevaras och vilka som ska få åtkomst till det. Anlitas en extern leverantör till föreningen som exempelvis lagrar filmmaterial på server krävs i regel ett personuppgiftsbiträdesavtal med denna.

Brf i Halmstad fick sanktionsavgift

IM granskade under 2020 en bostadsrättsförening i Halmstad som hade satt upp fyra bevakningskameror inom sin fastighet. Två kameror var placerade i trapphuset, en i entrén till föreningens fastighet och en var riktad mot en elcentral i föreningens förrådsrum. Samtliga kameror spelade in bild och ljud alla dagar i veckan, dygnet runt. IM var inte nöjda med varken kamerornas placering eller att de filmade med ljud och eftersom föreningen inte hade dokumenterat tillräckliga skäl fick de en sanktionsavgift på 20 000 kronor.

Ta hjälp av en jurist

Om ni funderar på att sätta upp kameror så ta kontakt med en jurist som kan ge er råd eller hjälp att dokumentera bevakningen. Kontakta SBCs jurister! Vi hjälper er gärna.

 

Med vänliga hälsningar

Stefan Hamilton
Bolagsjurist
08-775 72 31 | stefan.hamilton@sbc.se
www.sbc.se

SBC
 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855