Dec 17, 2021

Julpynta balkongen, altanen eller uterummet


Äntligen är det dags att julpynta balkongen, altanen eller uterummet! Det är alldeles för få som piffar till och använda sin balkong eller uteplats under den absolut mysigaste tiden på året. Tyvärr är det vanligt att våra balkonger och uteplatser så här års blir det perfekta stället att parkera cykeln och andra mindre behövliga prylar på.

Så låt oss i stället julpynta våra uteplatser och njuta av dem under jul och nyår. Har du dessutom en inglasning så finns det inga hinder för dig att gå all in och inreda med kulor och glitter och annat som annars blåser bort. Har du en öppen balkong eller altan utan inglasning finns det också en massa saker du kan göra för att skapa julstämning. Så låt din balkong eller altan ta plats i ditt område och sprida värme samt glädje till alla förbi passerande

Det behövs faktiskt inte så mycket för att skapa en julstämning på din balkong eller altan. Du kan exempelvis satsa på:

 • Belysning
 • Vintergrönt
 • Girlanger
 • Värme

Så lätt är det att julpynta balkongen eller altanen

Julbelysning

Belysning är en viktig inredningsdetalj när du vill julpynta balkongen eller uteplatsen. Att ha julbelysning skapa en varm och mysig känsla. Ljusslingor passar perfekt för en julig känsla och höjer mysfaktorn i ett nafs. Du kan exempelvis sätt den runt balkongräcket, längs med taket eller runt tomtar och gröna växter. Även lyktor med levande ljus och adventsljusstakar ger mysig julbelysning på balkongen. Tänk på att släcka dina levande ljus om du lämnar balkongen obevakad.

Julpynta balkongen eller altanen med vintergrönt

Lite vintergrönt påminner om att julen snart är här. Till exempel kan en söt liten sockertoppsgran få flytta in på balkongen över vintern. Känner du dig lite extra ambitiös, kan ett fint blomsterarrangemang med äpplen, kanelstänger och torkade apelsinskivor få pryda balkongen i år. Med en rulle ståltråd kan du binda dina vackra arrangemang hemma. Har du en inglasad balkong eller altan kan du även julpynta med en riktig julgran eller varför inte en återvinningsbar plastgran.

Glitter, girlanger och julpynt

En girlang runt handledaren på balkongräcket eller längs med angränsande ytterväggar skapar också en mysig och julig känsla. Girlanger finns både med och utan ljusslingor samt för inomhus- och utomhusbruk. Fram med dekorationer som snögubbar, renar, julkrubbor, och inte minst tomtar. Komplettera julstämningen med kuddar och filtar i rött, grönt, guld och silver för en total julexplosion på din balkong! För dig som vill julpynta balkongen eller altanen som en miniatyr av tomtens verkstad kan en framtida investering i en inglasning vara en bra idé. Den skyddar nämligen möbler och inredning från exempelvis nederbörd, vind och fåglar.

Värme

Filtar och plädar är ett måste på balkongen och altanen i vinter. Oavsett om du har en inglasning eller inte kommer temperaturen att vara lägre i ditt uterum. Om du inte har en inglasning, finns värmare av olika slag för att du ska kunna få lite användning av balkongen eller atanen även under vintern. Har du däremot en inglasning, kommer temperaturen i ditt uterum att vara några grader varmare än utomhus, eftersom den håller inne den värmen som läcker ut från ditt hem. Inglasningen fungerar även som en buffert som skyddar balkongen eller altanen från blåst och tråkigt vinterväder. Om du dessutom kompletterar med en terrassvärmare, kan du fira både jul och nyår dina närmsta på balkongen eller altanen.

Sprid julstämning för alla runt omkring dig

Julen är den högtid där vi värnar om varandra. Det finns mycket vi kan göra för att sprida lite extra värme och julstämning till våra medmänniskor. Ett exempel är att julpynta din balkongen eller altan och därigenom sprida julglädje till dina grannar och andra förbipasserande.

Omvandla din balkong till ett skyltfönster

Att julpynta balkongen lite extra är ett fint sätt att ge förbipasserande ett leende på läpparna. Det är inte alla som kan ta sig in till stan för att titta på julskylningen eller bara strosa förbi vackert julpyntade skyltfönster. Så låt din balkong bli områdets skyltfönster med massor av härligt julpynt.

Det finns faktiskt inga specifika riktlinjer för hur mycket du får dekorera din balkong, så det är bara att köra på! Det kan dock vara snällt att tänka på att inte störa grannarna med allt för mycket blinkande lampor.

Annorlunda jul – nya traditioner

Titta på Luciatåg från balkongen

Ett annat sätt att sprida julstämning på är att låta folk titta på ditt luciatåg från sin egen balkong. Gör så här:

 • Välj dag och tid när ditt luciatåg ska ut och lussa
 • Gör inbjudningslappar och dela ut i dina grannars brevlådor
 • Se till att rota fram eller införskaffa luciadräkter
 • Öva in några sånger

Om du har ett äldreboende i din närhet är ett tips att kontakta personalen där och fråga om de vill ha ett Luciatåg. Tala om att ni erbjuder ett utomhus tåg som kan passerar runt äldreboende för att sprida julstämning åt de äldre.

Vem har julpyntat balkongen eller altanen bäst?

Även om det blir så att du inte kan spendera julen med alla familjemedlemmar och vänner som du brukar, behöver det inte bli en trist jul. Starta en tävling med alla dina nära om vem som kan julpynta balkongen eller altanen bäst. Ta sedan en promenad eller biltur för att studera dina medtävlandes bidrag. När alla har fått studera samtliga bidrag utser ni en vinnare som får en extra julklapp!

Vinn en terrassvärmare

Om du inte vill starta en egen tävling kan du vara med i vår tävling. Fram till och med 2021.12.31 kan du posta jul- och nyårsbilder bilder på din balkong, altan, terras eller uterum i vår Facebookgrupp. Skicka även med en beskrivning om varför du tycker om att vistas på din uteplats under jul och ny år samt lägg till #LumonTävling. Priset är en terrassvärmare och vinnaren presenteras i början av 2022 i vår Facebookgrupp. 

Text: Lumon

www.lumon.com

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436