Apr 22, 2022

Jordprofessorn Håkan Wallanders bästa tips inför odlingssäsongen 2022


Nu är det dags att ge sig ut i trädgården igen efter en lång och mörk vinter. Men hur lägger man grunden för sommarens fantastiska skördetid på bästa sätt? Håkan Wallander, en av författarna till Trädgårdsboken om JORD förmedlar här sina bästa tips inför årets odlingssäsong.

Varje vår längtar vi svenskar ut till den egna trädgården eller kolonilotten. Samtidigt har odlingstrenden accelererat under pandemin och det har blivit allt vanligare med nya odlingsformer som stadsodlingar, odlingar på hustak och ”kollektivodling”. Numera talar man också mer och mer om vikten av självförsörjning, och ska vi uppnå det måste fler odla till husbehov.

Men hur maximerar man skörden av färggranna och nyttiga grönsaker och frukter? Samtidigt som man skapar en estetisk och hållbar trädgård?

Titta neråt, mot jorden! Med insikt om vad jord är och hur jord, växter och människor samverkar blir trädgårdsarbetet mer intressant. Det är idén bakom Trädgårdsboken om JORD vars första upplaga kom för fem år sedan. Den senaste upplagan tar hänsyn till alla nya trender och ger mängder med tips, råd och inspiration om hur man skapar drömträdgården. Förutom odling i jord kan man i den nya upplagan bland annat läsa om hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten!

Vi ringde upp en av bokens författare, Håkan Wallander, för att få några goda råd inför årets odlingssäsong.

Vad ska man tänka på för att få en så bra jord som möjligt?

– Jag vill gärna slå ett slag för täckodling. Då behöver man inte gräva så mycket i jorden. Organismerna – de viktiga svampmycelen till exempel – får jobba i fred under täcket. När jorden ligger bar och utsätts för väder och vind riskerar dessutom strukturen gå sönder och skadas.

Hur ska man gödsla?

– Var inte alltför generös med gödsel på våren! Tänk dels på att det tar en tid innan de nysatta plantorna är stora nog att ta till sig näringen, dels på risken att överflödig näring läcker ut.

Jag tycker man ska gödsla lite under hela säsongen, gärna med gräsklipp, nässelvatten, bokashi-te eller guldvatten (urin spätt 10 gånger med vatten).

Vilken planteringsjord ska man köpa?

– Det bästa är att tillverka sin planteringsjord själv genom att kompostera löv. Men det tar några år innan de förmultnat till jord. En sak som är problematisk med all planteringsjord som finns att köpa är att den är baserad på torv. Det är ett hållbarhetsmässigt problem – torven är nästan som ett fossilt bränsle eftersom den innehåller massor av kol som bryts ner ganska fort. Ett alternativ är att göra en lövkompost och blanda in det i den köpta jorden. Försök minimera torvanvändningen!

FLER TIPS

Skapa mullrik jord

Jorden ska vara näringsrik och lucker, det är den jorden man brukar kalla mullrik och det är den jord som alla odlare eftersträvar. En mullrik jord skapas när maskar och mikroorganismer förvandlar organiskt material till jord. Den mullrika jorden kan man skapa i en kompost eller på plats direkt i odlingen genom att kontinuerligt tillsätta olika typer av organiskt material, det vill säga mat till maskarna och mikrolivet.

Gräs från en gräsmatta eller en äng där man kan lia eller klippa ger bra näring till jorden. Tillför du regelbundet gräsklipp till dina odlingar behöver du nästan aldrig gödsla – det tillför en så stor mängd näringsämnen till jorden.

Bokashi-kompost

Kökskompostering inomhus blir mer och mer populärt.Det enda du behöver för att starta är ett par hinkar och en påse bokashiströ. Det finns speciella hinkar men det går bra att använda egna och det tar dig inte mer än ett par minuter om dagen att göra bokashi.

Så fort jorden rett sig – när den inte är frusen längre – kan du fröså. De första ogräsen kan vara ett tecken på att jorden rett sig. Det står på fröpåsen med vilket avstånd och hur djupt du ska så fröna. Utgå ifrån det och tänk på att det inte behöver vara exakt.

Vattna

När det är torrt väder under våren och sommaren behövs vatten. Tänk hellre ”mycket och färre gånger” än lite vatten ofta. Om det inte regnar bör du ge plantorna en riktig rotblöta då och då när de blivit stora.

Skapa din egen "potager"

Potager är ett franskt begrepp som står för den dekorativa köksträdgården. Grönsaker blandas med blommor som helst ska vara ätbara. Blanda så att det blir en fin palett! Det ska vara lättskött och ge känslan av att man odlar allt man behöver i sitt eget kök. Sedan kan du prata om din egen "terroir" med middagsgästerna.

MER OM BOKEN

Trädgårdsboken om JORD ger svar på allt du behöver veta om din jord, hur du lär känna den och hur du förbättrar jorden, boken lär dig allt om hur du ska gödsla, vattna, gräva, plantera och starta en kompost. Den är fylld av inspiration, vägledning, lathundar och en årstidskalender så att du äntligen kommer i fas. Boken är dessutom rikt illustrerad och innehåller över 150 hänförande bilder.

FÖRFATTARNA

Jordveteranerna och jordbrukarna Alf och Magnus Nobel, jordprofessorn Håkan Wallander, miljöjournalisten Charlotte Permell samt trädgårdsskribenterna Elisabeth Svalin Gunnarsson och Anton Sundin. Huvudredaktör: Anne Langenskiöld Folke.

Text: Bokförlaget Langenskiöld 

https://langenskiolds.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725