Jun 14, 2021

Jorddoft i diskhon? Vad beror det på?


Kanske har ni stött på det, eller hört någon annan som gjort det. Att det kommer en doft av jord från diskhon eller från avloppet. Gör man det skall man vara uppmärksam och vidta åtgärder. Lugn, det är inte farligt och inte heller speciellt svårt att åtgärda. Här får du svaren på varför det doftar jord och vad du kan göra åt det.

Varför doftar det jord?

Jordlukt är ofta orsakat av kemiska ämnen som bildas av vissa bakterier och mögelsvampar. Ett jorddoftande ämne som kan bildas är t. ex. geosmin. Geosmin luktar påtagligt jordliknande även vid extremt låga halter då vårt luktsinne är ytterst känsligt för detta ämne. Ett annat mustigt jordluktande ämne som kan bildas av vissa bakterier är 2-metylisoborneol. Ämnena är inte hälsofarliga i de extremt låga halter som vi kan känna lukten men de orsakar en besvärande lukt eller smak om det t. ex. finns i dricksvattnet.

Så jordlukt från diskhons avlopp beror således oftast på bakterier som växer till sig i den smuts som samlats där.

För att bakterier och svampar ska kunna växa till sig så behöver de vatten (fukt) och mat (matrester, damm, tvål/diskmedelsrester, hår eller hud m.m.) och de växer snabbare vid varmare årstider/temperaturer.

Förebygga.

Så för att förebygga luktproblemet i diskhon så behöver man se till att göra rent i avloppet och avloppsilen från matrester och smuts. Det är ju bra att torka upp eventuella matrester från diskhon och silen så fort man diskat eller spolat rent disken och inte låta det ligga i avloppet. Men vi alla är ju kanske inte så ”renliga” av oss och tänker att vi gör det nästa gång eller vid senare tillfälle.

Åtgärder.

Om man redan har fått luktproblemet så är det rengöring som behövs och lämpligen tar man även isär avloppsrör och vattenlåset under diskbänken och gör rent dessa också. Vad ska man använda för att göra rent? Vanliga husmorsknep såsom bikarbonat, vinäger/ättika lite samt och sedan hett vatten fungerar utmärkt. Kom ihåg att även använda borste för att mekaniskt få bort smuts och bakterier som sitter lite hårdare på olika invändiga ytor i avloppsdelarna.

En sådan här grundligare rengöring kan man lämpligen göra ett par gånger per år för att minska risken för jordluktsproblem från diskhon.

Text: Eurofins

https://www.eurofins.se/

 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  4
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  4
 • Oct 27, 2021

  Brf: tänk på detta när det gäller folkbokföring

  Nyheter Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande. I det här inlägget förklarar HSB Riksförbunds fastighets- och bolagsjurist Andrés Hammar vad exempelvis bostadsrättsföreningar bör tänka på när det kommer till folkbokföring.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  213
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  385
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1156

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3520
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4553
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2513
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2227