Jun 14, 2021

Jorddoft i diskhon? Vad beror det på?


Kanske har ni stött på det, eller hört någon annan som gjort det. Att det kommer en doft av jord från diskhon eller från avloppet. Gör man det skall man vara uppmärksam och vidta åtgärder. Lugn, det är inte farligt och inte heller speciellt svårt att åtgärda. Här får du svaren på varför det doftar jord och vad du kan göra åt det.

Varför doftar det jord?

Jordlukt är ofta orsakat av kemiska ämnen som bildas av vissa bakterier och mögelsvampar. Ett jorddoftande ämne som kan bildas är t. ex. geosmin. Geosmin luktar påtagligt jordliknande även vid extremt låga halter då vårt luktsinne är ytterst känsligt för detta ämne. Ett annat mustigt jordluktande ämne som kan bildas av vissa bakterier är 2-metylisoborneol. Ämnena är inte hälsofarliga i de extremt låga halter som vi kan känna lukten men de orsakar en besvärande lukt eller smak om det t. ex. finns i dricksvattnet.

Så jordlukt från diskhons avlopp beror således oftast på bakterier som växer till sig i den smuts som samlats där.

För att bakterier och svampar ska kunna växa till sig så behöver de vatten (fukt) och mat (matrester, damm, tvål/diskmedelsrester, hår eller hud m.m.) och de växer snabbare vid varmare årstider/temperaturer.

Förebygga.

Så för att förebygga luktproblemet i diskhon så behöver man se till att göra rent i avloppet och avloppsilen från matrester och smuts. Det är ju bra att torka upp eventuella matrester från diskhon och silen så fort man diskat eller spolat rent disken och inte låta det ligga i avloppet. Men vi alla är ju kanske inte så ”renliga” av oss och tänker att vi gör det nästa gång eller vid senare tillfälle.

Åtgärder.

Om man redan har fått luktproblemet så är det rengöring som behövs och lämpligen tar man även isär avloppsrör och vattenlåset under diskbänken och gör rent dessa också. Vad ska man använda för att göra rent? Vanliga husmorsknep såsom bikarbonat, vinäger/ättika lite samt och sedan hett vatten fungerar utmärkt. Kom ihåg att även använda borste för att mekaniskt få bort smuts och bakterier som sitter lite hårdare på olika invändiga ytor i avloppsdelarna.

En sådan här grundligare rengöring kan man lämpligen göra ett par gånger per år för att minska risken för jordluktsproblem från diskhon.

Text: Eurofins

https://www.eurofins.se/

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  148
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  161
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4185
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746