Jan 15, 2021

”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig en så trivsam tvättstuga”


För att visa hur man kan göra tvättstugan till en trivsam miljö med förhållandevis enkla medel, utlyste PODAB tävlingen Drömtvättstugan. Vinnaren blev bostadsrättföreningen Steglitsen i Arlöv, som önskade sig en energisnål och praktisk tvättstuga, med effektiva produkter, tillgänglig för alla i föreningen. Nu, när Drömtvättstugan 2020 är klar, har den blivit en stor succé och gjort den gemensamma tvättstugan mer attraktiv för de boende.

Med underfundiga formuleringar rimmade Johanna Rydeman hem vinsten i jubileumstävlingen Drömtvättstugan. Versens budskap har nu omvandlats till en mycket uppskattad miljö i hennes bostadsrättförening. Föreningens drömtvättstuga har ny, energisnål tvättstugeutrustning med smarta funktioner. Det sprakar av växter och inredningen skapar en inbjudande känsla.

– Helhetsintrycket var så himla häftigt! Allt jag önskade kom med och mer därtill. Nya, toppenbra maskiner men framförallt mysiga detaljer som gör jättemycket för trivseln. Det känns roligt att tvätta nu och inte bara något som man ska få överstökat, säger Johanna Rydeman, som skickade in det vinnande bidraget och är sekreterare i föreningen.

Den nya tvättstugan är miljövänlig med sitt energisnåla torkskåp, torktumlare med värmepump och tvättmaskiner som reducerar både energikostnader och vattenförbrukning. Tvättstugan har planerats med stora golvytor för att öka framkomligheten och maskinerna har tvättmedelsfack i rätt höjd för att förenkla både dosering och rengöring. Utrustningen har smarta och användarvänliga funktioner som ger en betydande besparing åt föreningen.

– Nu går det äntligen att tvätta i låga temperaturer. Torkskåpet fungerar jättebra och kläderna blir ordentligt torra. De energisnåla maskinerna sänker dessutom våra kostnader, berättar Johanna Rydeman.

– Och med tillgänglighetsanpassningarna, kan alla, såväl barnfamiljer som pensionärer använda tvättstugan, tillägger föreningens ordförande Julia Larsson.

Trivsel i tvättstugan ett framgångskoncept
Allt i tvättstugan är minutiöst uttänkt och harmonierar, från produkter, klinkers, färg på kakelbården, matchande inredning och möbler, genomtänkt belysning, tavlor, gröna växter – till och med tvättinstruktionerna är en extra inredningsdetalj som passar in. Det digitala bokningssystemet gör allt smidigare och tar bort grogrunderna för eventuella konflikter. Reaktionerna i Brf Steglitsen tyder på att projektet blivit ett framgångsrecept som leder till att de boende vill använda och sköta om den gemensamma tvättstugan. 

– De som har varit här och tvättat är helt begeistrade och säger saker som ”det är ju så fint, man vill ju inte gå, man vill vara kvar”. Jag tror den nya tvättstugan kan göra mycket för föreningen, man blir stolt och man känner, den här vill jag ta hand om, berättar Johanna Rydeman.

– Till skillnad från Johanna har jag inte använt tvättstugan tidigare eftersom jag har en egen maskin i lägenheten, men nu kommer jag absolut börja göra det och särskilt för lite större saker som sängkläder, berättar Julia Larsson.

Förvandlingen från vanlig tvättstuga till Drömtvättstuga
Under projektets gång har det pågått ett gott samarbete och dialog mellan Brf Steglitsen och PODAB. I starten fick föreningen ta del av den initiala layouten och konceptet men fick ge sig till tåls för att se slutresultatet. PODABs partner EP-service som hjälpte till med renoveringen och installerade maskinerna hade fått instruktioner om att hemlighålla så mycket som möjligt under byggnadsfasen. Därför blev det en stor överraskning när förvandlingen väl avslöjades.

– Det allra häftigaste kom nog sista dygnet när PODAB var nere och jobbade hela kvällen med sluttouchen. Man kan ju föreställa sig att få nya maskiner och att det blir finare, men det var ju så mycket mer. De gröna växterna som hänger i taket, de matchande möblerna, inredningen - det gör jättestor skillnad. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en tvättstuga kan bli så trivsam, avslutar Johanna Rydeman.

Mer om Drömtvättstugan

Utrustningen i Drömtvättstugan består av:

I en kalkyl som PODAB gjort beräknas föreningens driftskostnad minska med drygt 15 000 kr per år jämfört med den gamla tvättstugan.

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332