Jan 15, 2021

”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig en så trivsam tvättstuga”


För att visa hur man kan göra tvättstugan till en trivsam miljö med förhållandevis enkla medel, utlyste PODAB tävlingen Drömtvättstugan. Vinnaren blev bostadsrättföreningen Steglitsen i Arlöv, som önskade sig en energisnål och praktisk tvättstuga, med effektiva produkter, tillgänglig för alla i föreningen. Nu, när Drömtvättstugan 2020 är klar, har den blivit en stor succé och gjort den gemensamma tvättstugan mer attraktiv för de boende.

Med underfundiga formuleringar rimmade Johanna Rydeman hem vinsten i jubileumstävlingen Drömtvättstugan. Versens budskap har nu omvandlats till en mycket uppskattad miljö i hennes bostadsrättförening. Föreningens drömtvättstuga har ny, energisnål tvättstugeutrustning med smarta funktioner. Det sprakar av växter och inredningen skapar en inbjudande känsla.

– Helhetsintrycket var så himla häftigt! Allt jag önskade kom med och mer därtill. Nya, toppenbra maskiner men framförallt mysiga detaljer som gör jättemycket för trivseln. Det känns roligt att tvätta nu och inte bara något som man ska få överstökat, säger Johanna Rydeman, som skickade in det vinnande bidraget och är sekreterare i föreningen.

Den nya tvättstugan är miljövänlig med sitt energisnåla torkskåp, torktumlare med värmepump och tvättmaskiner som reducerar både energikostnader och vattenförbrukning. Tvättstugan har planerats med stora golvytor för att öka framkomligheten och maskinerna har tvättmedelsfack i rätt höjd för att förenkla både dosering och rengöring. Utrustningen har smarta och användarvänliga funktioner som ger en betydande besparing åt föreningen.

– Nu går det äntligen att tvätta i låga temperaturer. Torkskåpet fungerar jättebra och kläderna blir ordentligt torra. De energisnåla maskinerna sänker dessutom våra kostnader, berättar Johanna Rydeman.

– Och med tillgänglighetsanpassningarna, kan alla, såväl barnfamiljer som pensionärer använda tvättstugan, tillägger föreningens ordförande Julia Larsson.

Trivsel i tvättstugan ett framgångskoncept
Allt i tvättstugan är minutiöst uttänkt och harmonierar, från produkter, klinkers, färg på kakelbården, matchande inredning och möbler, genomtänkt belysning, tavlor, gröna växter – till och med tvättinstruktionerna är en extra inredningsdetalj som passar in. Det digitala bokningssystemet gör allt smidigare och tar bort grogrunderna för eventuella konflikter. Reaktionerna i Brf Steglitsen tyder på att projektet blivit ett framgångsrecept som leder till att de boende vill använda och sköta om den gemensamma tvättstugan. 

– De som har varit här och tvättat är helt begeistrade och säger saker som ”det är ju så fint, man vill ju inte gå, man vill vara kvar”. Jag tror den nya tvättstugan kan göra mycket för föreningen, man blir stolt och man känner, den här vill jag ta hand om, berättar Johanna Rydeman.

– Till skillnad från Johanna har jag inte använt tvättstugan tidigare eftersom jag har en egen maskin i lägenheten, men nu kommer jag absolut börja göra det och särskilt för lite större saker som sängkläder, berättar Julia Larsson.

Förvandlingen från vanlig tvättstuga till Drömtvättstuga
Under projektets gång har det pågått ett gott samarbete och dialog mellan Brf Steglitsen och PODAB. I starten fick föreningen ta del av den initiala layouten och konceptet men fick ge sig till tåls för att se slutresultatet. PODABs partner EP-service som hjälpte till med renoveringen och installerade maskinerna hade fått instruktioner om att hemlighålla så mycket som möjligt under byggnadsfasen. Därför blev det en stor överraskning när förvandlingen väl avslöjades.

– Det allra häftigaste kom nog sista dygnet när PODAB var nere och jobbade hela kvällen med sluttouchen. Man kan ju föreställa sig att få nya maskiner och att det blir finare, men det var ju så mycket mer. De gröna växterna som hänger i taket, de matchande möblerna, inredningen - det gör jättestor skillnad. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att en tvättstuga kan bli så trivsam, avslutar Johanna Rydeman.

Mer om Drömtvättstugan

Utrustningen i Drömtvättstugan består av:

I en kalkyl som PODAB gjort beräknas föreningens driftskostnad minska med drygt 15 000 kr per år jämfört med den gamla tvättstugan.

 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  16
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855