Mar 16, 2022

I vilket skick är er brf?


Att tänka efter före är en gyllene regel inom fastighetsförvaltning. Besiktningsföretaget Eminenta menar att det finns stora pengar att spara för bostadsrättsföreningar som inte stoppar huvudet i sanden.

Eminenta startades 1992 med syftet att samla många kompetenser och erfarenheter inom fastighetsförvaltning. Företaget har flera delägare och Povel Fagerström menar att när de delar med sig av erfarenheter så höjer de kunskapsnivån i hela företaget. Povel har arbetat på Eminenta i nio år och har en bakgrund inom ekonomi, juridik och försäkringsfrågor. 

“Det är bra att samla kompetenser i stället för att arbeta som en ensamvarg.”
Povel Fagerström, Eminenta

Eminenta arbetar framför allt med att göra statusbesiktningar av fastigheter, underhållsplaner och energideklarationer. Vid en statusbesiktning kontrolleras fastighetens nuvarande skick och vad som behöver åtgärdas. Besiktningsprotokollet kan sedan användas till att göra en underhållsplan som beskriver vilka åtgärder som ska göras och när. 

Det finns inget uttryckligt lagkrav att bostadsrättsföreningar ska ha en underhållsplan men i bostadsrättslagen står att föreningen är skyldig att hålla fastigheten i gott skick och att det ska avsättas medel för underhållet. Sedan 2006 måste däremot alla bostadsrättsföreningar ha en energideklaration för att få en överblick över fastighetens energiförbrukning. 

Även om det inte finns något lagkrav på underhållsplaner rekommenderar Povel att alla bostadsrättsföreningar i alla fall gör en statusbesiktning. Att få veta i vilket skick fastigheten är och vad som behöver åtgärdas är ett bra underlag för kloka beslut. Han menar att alla fastigheter har fel och brister men att det mesta går att åtgärda om det upptäcks i tid. Då behöver det heller inte kosta föreningen så mycket. 

“På samma sätt som vi går på hälsokontroller måste också en fastighet undersökas för att vi ska veta hur den mår.”
Povel Fagerström, Eminenta

En bra underhållsplan innehåller åtgärder för fastighetens underhåll som till exempel fasadrenovering, relining av avloppsrör eller takomläggning. Det ska också framgå när åtgärderna ska genomföras och hur ofta de ska genomföras samt en ekonomisk plan för utgifterna. Genom att arbeta proaktivt, innan skadorna uppstår, menar Povel att föreningarna kan spara stora kostnader. 

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  4
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  195
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  296
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1847

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  126
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  138
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4150
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724