Apr 19, 2021

I den moderna stadsbilden involveras gröna tak och biologisk mångfald


Veg Tech står bakom många gröna projekt i hela Sverige. I Göteborg syns bland annat sedumtak på chalmersområdet, posthuset på Kruthusgatan, Lisebergs nöjespark och taket på Ronald McDonalds Hus som företaget donerat men sedum pryder även ett stort antal cykelförråd och förskolor runt om i hela Göteborg.

En grönare infrastruktur ingår
Vid planering av nya stadsdelar är det numer snarare regel än undantag att anlägga gröna tak.

- Sedummattorna kan läggas på nästan på alla typer av tak, förutsatt att lutningen inte är större än 27 grader. Många tror att taket blir väldigt tungt med växtlighet, men ett tegeltak väger cirka 35-40 kg per kvadratmeter medan ett vattenmättat sedumtak bara väger 10 kg mer, berättar Tobias Jacobsson, som representerar Veg Tech i Västra Götaland, Värmland, Närke.

Ser inga gränser
Han har svårt att se några gränser för hur långt man kan gå när det gäller skapandet av gröna stadsmiljöer på andra ställen än bara i själva markplanet.

- Vi är fortfarande i vår linda här i Sverige när det gäller att skapa en grönare stadsmiljö, även från ovan. Malmö och Köpenhamn har till exempel hunnit mycket längre, men Göteborg har en mycket god potential, bland annat eftersom kommunen föreskriver att växtlighet ska finnas på till exempel förskolor, berättar han.

Veg Tech är för närvarande marknadsledande i Sverige med sina gröna tak, och då framför allt de lättskötta sedummattorna som i år odlas med biokol. De består av ett tiotal sedumarter och sedan starten 1987 har företaget installerat tusentals sedumtak runt om i Norden.

Inte hinder utan utmaning
Att man inte bör gå på sedum ser Tobias inte som ett hinder, utan snarare som en utmaning. På det stora posthuset på Kruthusgatan finns en terrasservering omgiven av sedum med mycket hög trivselfaktor. Vill man gå ytterligare ett steg längre det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra både på tak och innergårdar.

Förbättrad dagvattenhållning
En av de viktigaste fördelarna med sedumtak är en förbättrad dagvattenhållning som annars kan vara ett problem i städerna. En sedummatta kan hålla så mycket som 20 liter per kvadratmeter som sedan släpper ut sakta så att brunnar inte översvämmas vid stora skyfall. Veg Tech anlägger även torrängstak och biotoptak på byggnader med rätt förutsättningar. Dessa varianter är dock tyngre än sedum och passar bäst på nybyggnationer där taken anpassas till en högre vikt redan på planeringsstadiet. En av Veg Techs senaste satsningar är att odla sedummattan med biokol för en ännu mer klimatsmart produkt som bland annat bidrar med kolsänka. Nästa steg blir enligt Tobias ännu fler takträdgårdar, där vi definitivt kommer att se varierad flora i vår stadsbild.

- Vi är mycket glada över att kunna presentera möjligheter som kan ge städerna sin grönska tillbaka, med nya växtsystem och på platser som egentligen inte anpassats för växtlighet, avslutar han.


För mer information

Tobias Jacobsson

070-399 16 06

tj@vegtech.se

Text: Vegtech

https://www.vegtech.se/

 • May 6, 2021

  Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?

  Nyheter Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.
  25
 • May 5, 2021

  Fastighetsmappen och Brf-mappen klimatsatsar!

  Nyheter Fastighetsmedia har som ett led i sitt klimatarbete beslutat att klimatkompensera för samtliga utgåvor av Fastighetsmappen och Brf-mappen.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  129
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  172
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  478

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2922
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3811
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2243
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1807