Sep 1, 2021

Hushållens utgifter ökar med upp till 30.000 kr i månaden när amorteringskravet återinförs 1 september


Första september återinförs amorteringskravet och de nästan 260 000 hushåll som har valt att använda undantaget under Corona-pandemin, ska återuppta sina betalningar enligt Finansinspektionens krav. För varje miljon i lån ska bolånetagare betala mellan 833 kr och 2 500kr per månad beroende på belåningsgrad och inkomst. Detta motsvarar en kostnad för en genomsnittlig villa på mellan 2 850 kronor och 8 545 kronor per månad. För en genomsnittlig bostadsrätt landar amorteringskostnaden på mellan 2 055 kronor och 6 165 kronor per månad. Mest behöver villaboende i Danderyd amortera, mellan 10 570 kronor och 31 700kr varje månad för en genomsnittlig villa i kommunen.

Amorteringen en stor utgift för hushållen - kan ge en avmattning i bostadspriserna
Hushållen som valt att pausa sin amortering under perioden står nu inför en rejäl omställning i ekonomin. De som har valt att fortsätta sätta undan samma summa som amorteringen till exempelvis sparande kommer inte märka av någon förändring i vardagsekonomin. Däremot kommer hushåll som vant sig vid att använda pengarna löpande behöva sätta sig ner och göra en ny hushållsbudget och kanske ändra sina konsumtionsvanor.

Detta kan också påverka på bostadsmarknaden, där de ökade månadskostnaden kan få en dämpande effekt och vi kan komma se en avmattning i bostadspriserna.

Omvärdering av bostaden efter fem år
Som bolånetagare får du göra en omvärdering av din bostad vart femte år eller om en omfattande renovering gjorts som innebär en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder. Den bolånetagare som tog lån i samband med att amorteringskravet infördes i juni 2016 kan alltså nu begära en omvärdering av bostaden. Troligtvis har värdeökningen under dessa år varit så pass stor att lånet har minskat i förhållande till bostadens värde och därmed har också belåningsgraden sjunkit. Om detta är fallet, kan amorteringskostnaden sjunka med flera tusenlappar. En rejäl besparing utan att någon annan omständighet har förändrats.

Möjlighet till undantag
Under perioden april 2020 till augusti 2021 har bankerna haft en möjlighet att ge alla bolånetagare som vill, tillfällig amorteringsfrihet utan att särskild annan anledning behöver föreligga än att Corona-pandemin påverkade det allmänna ekonomiska läget. Finansinspektionen uppskattar att ca 12 procent av alla bolånetagare har utnyttjat denna möjlighet. Bankerna har fortfarande möjlighet att ge enskilda låntagare amorteringsfrihet under en begränsad period och efter en individuell prövning om låntagaren får ekonomiska problem, som beror exempelvis på att någon i hushållet blivit arbetslös, dödsfall i familjen eller sjukdom.

**********************************************************************************

Så påverkar amorteringsreglerna låntagare
Finansinspektionen har bestämt att alla nya bolån tagna efter 1 juni 2016 med en belåningsgrad över 50 procent måste amorteras. Bolån med belåningsgrad 51–70 procent ska amorteras med minst 1 procent av den totala skulden varje år. Bolån med belåningsgrad 71–85 procent ska amorteras med minst 2 procent av den totala skulden varje år.

Är lånet tecknat efter 1 mars 2018 gäller också att lån som är högre än 4,5 gånger ditt hushålls bruttoårsinkomst ska amorteras med ytterligare 1 procent, till dess att lånet understiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst. Som mest kan man alltså behöva amortera 3 procent av lånet årligen. Till detta tillkommer bankens ränta.

Exempel: Du köper en lägenhet för 3 miljoner och lånar 2,5 miljoner. Din belåningsgrad blir ca 83 procent. (2,5 miljoner /3 miljoner). Du behöver amortera 2 procent per år. Är din bruttoinkomst mindre än 46 300kr/mån omfattas du också av det skärpta amorteringskravet och måste amortera ytterligare 1 procent extra.

Din månadskostnad för amorteringar blir:

 • Om bolånet understiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomster och du amorterar 2 procent blir din månadskostnad för amortering 2 500 000 x 0,02 = 50 000/12 = 4 167 kr/mån
 • Om bolånet överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomster och du amorterar 3 procent blir din månadskostnad för amortering 2 500 000 x0,03 = 75 000 /12= 6 250kr/mån.

Text: Hypoteket

https://hypoteket.com/

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436