Jun 16, 2021

HSB om bankernas sänkning av KALP-räntorna: ”Välkommet, men det behövs betydligt mer”


Efter många år av skarp kritik från HSB och andra aktörer har nu flera banker gått ut med att de sänker räntorna i deras ”Kvar-Att-Leva-På”-kalkyler (KALP). HSB välkomnar sänkningen men menar att den är otillräcklig.

Trots de låga räntorna som länge varit stabila har bankerna fortsatt att räkna med hypotetiska räntor som vida överstiger de faktiska i sina KALP-kalkyler. De har krävt att hushållen ska kunna betala runt sju procents ränta i sina kalkyler, när räntekostnaden i själva verket legat på mellan 1–2 procent. Nu gör flera banker en försiktig sänkning av sina KALP-räntor med 1,5 till 0,5 procentenheter.

– Äntligen har bankerna lyssnat på kritiken. Det kommer göra en skillnad för de unga vuxna som idag ligger på gränsen till att få ett bostadslån. För varje enstaka procent som kalp-räntan sänks öppnas bostadsdörrar för 10 000-tals unga vuxna. Men det är ändå långt ifrån tillräckligt. Visst bör bankerna ta höjd för en högre ränta, men en kalkylränta på max fem procent vore mer realistisk sett till dagens låga ränteläge, säger Johan Nyhus, förbundsordförande på HSB Riksförbund.

I slutet av 2019 tog HSB fram en rapport om hur olika åtgärder skulle påverka ungas möjlighet att köpa bostad. Med en kalkylränta på 7 procent krävdes vid den tidpunkten en månadslön på 30 300 kronor för att köpa en genomsnittlig etta. Bara 18 procent mellan 20 och 34 år klarade det kravet då. Om bankerna hade räknat med en fem-procentig ränta skulle 24 procent haft möjlighet att köpa en lägenhet. Ytterligare 130 000 unga vuxna skulle ha kunnat efterfråga en bostad.

– Att äga sin egen bostad har blivit en ouppnåelig dröm för många unga. Det är inte rimligt att stänga dörren för nästan en hel generation. Alla har rätt till en bostad. Här måste framför allt politiker och banker, men även vi bostadsutvecklare, göra betydligt mer för våra ungdomar än vad som görs idag. Vi har ett gemensamt ansvar att lösa detta, fortsätter Johan Nyhus.

Bankernas orimliga räntor i sina kvar-att-leva-på-kalkyler är bara en av flera faktorer som gör att många unga, även med normala inkomster, är utestängda från bostadsmarknaden. För tio år sedan infördes bolånetaket som innebär att en köpare inte får låna mer än 85 procent av köpeskillingen till en bostad. Resten, 15 procent, måste köparen finansiera själv genom sparande eller att ta ett dyrt blancolån. Nyligen meddelande Finansinspektionen dessutom att de vill att amorteringskraven återinförs efter sommaren, vilket återigen omöjliggör för många att skaffa en egen bostad.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  844

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4156
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995