Nov 9, 2021

HSB-juristen svarar på tre vanliga frågor


HSB är landets största bostadskooperation och vi får dagligen in mängder av frågor från våra medlemmar som rör deras boende och allt som hör boendet till. Vi har under årens lopp samlat på oss en hel del svar på vanliga frågor, och vi tänkte i det här inlägget bjuda på svaret på tre vanliga frågor. Om du är medlem i HSB eller ingår i styrelsen i en HSB-bostadsrättsförening kan ni kontakta oss för ytterligare hjälp och rådgivning. Våra kontaktuppgifter finns längst ner i inlägget.

 1. Får jag bygga en altan på uteplatsen som hör till min bostadsrättslägenhet?
 2. Jag äger ju min bostadsrätt, kan styrelsen verkligen tvinga mig att flytta?
 3. Har styrelsen rätt att komma in i min lägenhet?

Får jag bygga en altan på uteplatsen som hör till min bostadsrättslägenhet? 

Det här är en fråga som ofta uppstår innan medlem byggt sin altan, men ibland uppkommer frågan först efter att altanen redan står på uteplatsen. Det kan då hända att styrelsen och medlemmen i fråga inte är överens om vad som gäller och huruvida altanen ska få stå kvar eller inte.

Svaret på frågeställningen är beroende av om marken är upplåten med bostadsrätt eller inte, men styrelsens tillstånd krävs i princip alltid. Om du som medlem vill uppföra en altan (eller annan byggnation) på din uteplats bör du med andra ord först fråga din styrelse om lov.

Eftersom föreningen är fastighetsägare har styrelsen relativt stor frihet att bestämma hur marken ska få användas. Det är dock viktigt att likhetsprincipen efterlevs och att medlemmen har ansökt om bygglov om det krävs.

Om en medlem byggt en altan utan lov (och om styrelsen inte vill godkänna detta i efterhand) bör styrelsen uppmana medlemmen att plocka bort altanen. Om parterna inte kommer överens får styrelsen överväga att vända sig till Kronofogden för att få bort altanen. Om det kör ihop sig kan det vara en god idé att kontakta HSB Riksförbunds jurister för hjälp och rådgivning.

Jag äger ju min bostadsrätt, kan styrelsen verkligen tvinga mig att flytta?

En bostadsrättslägenhet innehas med bostadsrätt, vilket är en form av nyttjanderätt. Bostadsrättshavaren äger därför inte sin lägenhet i den bemärkelsen som vanligtvis åsyftas när man pratar om ägande och äganderätt. Rent krasst ägs fastigheten och bostäderna i föreningens hus av föreningen.

Detta innebär också att nyttjanderätten till lägenheten i vissa fall kan förverkas. Om nyttjanderätten är förverkad kan bostadsrättshävaren sägas upp till avflyttning.

Styrelsen kan dock (såklart) inte säga upp bostadsrättshavaren hur som helst. Det är endast vissa situationer som kan motivera en sådan uppsägning. Grunderna för förverkande anges i 7 kap. 18 § bostadsrättslagen. I den lagbestämmelsen anges samtliga förverkandegrunder. Om en bostadsrättshavare gör sig skyldig till något av det som anges där kan han eller hon sägas upp och tvingas flytta från sin lägenhet. Motsatsvis gäller att en bostadsrättshavare inte kan sägas upp om han eller hon inte har gjort sig skyldig till något av det som anges i bestämmelsen.

Det är med andra ord endast vissa saker som kan motivera en uppsägning. Det handlar till exempel om att bostadsrättshavaren är sen med betalningen av avgiften, olovligen upplåter sin lägenhet i andrahand, vägrar föreningen tillträde till lägenheten eller vanvårdar lägenheten.

Har styrelsen rätt att komma in i min lägenhet? 

Oavsett om du bor i en hyresrätt eller bostadsrättslägenhet har hyresvärden respektive bostadsrättsföreningen rätt att komma in i din lägenhet för att utföra viss tillsyn eller arbete. I bostadsrättslagen heter det att företrädare för föreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för eller har rätt att utföra. Det är viktigt att du ger föreningen tillträde till din lägenhet i dessa situationer eftersom du i värsta fall kan bli förverkad och uppsagd om du vägrar.

I hyreslagen är reglerna lite mer komplicerade, men även en hyresvärd har rätt att utan uppskov få tillträde till lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn eller utföra förbättringsarbeten som inte kan uppskjutas utan skada. Även mindre brådskande förbättringsåtgärder kan ge hyresvärden rätt att få komma in i lägenheten, men i så fall måste hyresvärden säga till minst en månad i förväg.

Text: HSB

www.hsb.se

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  205
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  312
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1854

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  147
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4160
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5463
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731