Oct 1, 2021

Hösten är här, dags att lägga budget, hurra… eller?


Att ”lägga en budget” kan verka torrt och krångligt enligt vissa, andra undrar om man kan låta bli det helt och hållet – för vad gör en budget för nytta i styrelsens vardag egentligen?

I den här artikeln fokuserar vi på det som kallas ”resultatbudget”, men här kallar vi den för årsbudget. En väl genomtänkt och arbetad budget innehåller få överraskningar även om skillnader kan uppstå.

Måste vi lägga budget?

Det finns inget generellt lagkrav på att en bostadsrättsförening måste lägga en budget. Men i föreningens stadgar kan det stå att styrelsen ska eller bör göra det för att planera ekonomin. Kontrollera gärna en gång extra så ni inte missar vad som gäller!

Olika sorters budgetar för BRF

Olika typer av budgetar har olika perspektiv för vad man behöver se – här är några vanligt förekommande:

 • Resultatbudget: (årsbudget) är en planering för kommande verksamhetsårs intäkter och kostnader, samt avskrivningar
 • Likviditetsbudget: mäter kassans nivå under en period (tex ett år) samt flödet av in- och utbetalningar så man i tid kan förutse när extra pengar behövs i kassan. Kanske behöver ni låna pengar vid den specifika tidpunkten så kassan inte är tom?
 • Flerårsbudget: tar höjd för flera års kommande resultatbudgetar, tar med underhållsplanens investeringar och föreningens behov av likviditet, lånebehov och räntor samt eventuella realiseringar av dolda tillgångar (till exempel konvertering och försäljning av hyresrätt, råvind eller dylikt).

Vilka intäkter och kostnader räknas?

Intäkter: menas som pengar in till föreningen, t.ex. avgifter, uthyrda parkeringsplatser, lokalhyror och så vidare.

Extraintäkter:  t.ex. uthyrning av gästlägenhet m.m. vilket räknas som en ”osäker” intäkt och ska inte räknas med. Det är en bonus om det blir extra i kassan!

Kostnaderna – några exempel:
Löpande driftkostnader bör man titta noggrant på, och framför allt kostnader för till exempel myndighetsbesiktningar som kommer med olika intervaller, t.ex. obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Även diverse serviceavtal brukar öka med index så det är värt att se över om det kan förväntas bli justeringar under kommande år.

Taxebundna kostnader: t.ex. vatten, sophämtning och el brukar öka lite varje år.

Skatter: vart tredje år kommer ny fastighetsdeklaration, och kostnaden för fastighetsavgift justeras upp. Ta höjd i tid, i synnerhet om du har hyreslokaler!

Projekt: om ni kommer att starta upp ett projekt under året är det smart att redan nu starta upp ett projekt-konto, som kommande fakturor kan konteras på. Då underlättas uppföljningen!

Lån: Har ni lån som kommer läggas om under året, kommer ni få en annan ränta än nu? Eller har ni tänkt amortera ett belopp så stort att det påverkar räntekostnaden? Ni kanske är i behov av att ta upp nya lån vid projekt – kom ihåg att räkna med uppläggningskostnader!

Revisorn och budget

En revisor kan ibland begära in att få granska årsbudgeten för att jämföra planen mot faktiska utfallet. Det kan såklart förekomma skillnader, så det är det bra om styrelsen är påläst och kan ge förklaringar till differenserna.

SBC hjälper de föreningar vi förvaltar att ta fram budgetar åt styrelserna. Hör av dig om vi kan hjälpa även din förening! Är du inte förvaltad av SBC och intresserad av våra tjänster? Läs mer här

 

Med vänliga hälsningar      

Marie Östlund, SBC

Bostadsrättsspecialist - hjälper BRF-styrelser med rådgivning, utbildning och analyser

08-501 150 46 | marie.ostlund@sbc.se

SBC
 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229