Stefan Attefall, tidigare civil- och bostadsminister, är moderator för seminarieprogrammet under Elmia Future Living 28-29 september 2021

May 11, 2021

Hög tid att lyfta debatten om framtidens boende för 70+


Vi blir allt fler friska äldre – men i bostadsdebatten glöms detta bort av politiker och kommuner. Intresset för de frågor som rör framtidens boende för den växande gruppen äldre och de utmaningar som samhället står inför i samband med detta är ljummet. Elmia Future Living är arenan som genom seminarier, debatter, utställning och inspirerande exempel bidrar med en vidare syn och ett djupare samtal kring framtidens boende för 70+.

Vi lever längre och är friskare vilket är positivt. Men den ökande andelen äldre är en enorm utmaning för samhället. Till 2030 kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent enligt statistik från SCB. Redan nu är var femte invånare i Sverige över 65 år.

På bostadsmarknaden möter vi en ny generation äldres krav och behov. Framtidens boende för äldre handlar inte om dagens äldre, utan om framtidens äldre. Det handlar om de som är födda på 1940- till 1960-talen. De identifierar sig inte med fördomar kring ålder utan lever ett dynamiskt liv som de fyller med upplevelser, resor och äventyr.

Det finns ingen mall för hur äldre personer vill leva. Äldre är ingen homogen grupp utan individer med större spridning på vad de föredrar i jämförelse med yngre personer. Det beror på att de har levt längre och under den tiden fått olika erfarenheter och preferenser. Utbudet av boenden som passar äldre är begränsat och resultatet blir ofta ett oönskat kvarboende med oro och isolering då situationen till slut blir ohållbar. En ökad rörlighet på bostadsmarknaden är av stor betydelse för att få igång flyttkedjor som frigör bostäder i flera led för till exempel barnfamiljer och som bidrar till en positiv befolkningstillväxt.

För att möta behoven av boendemiljöer för framtidens äldre behöver vi ett rikt och varierat utbud av attraktiva och tillgängliga bostäder i olika upplåtelseformer, storlekar och typer till rimliga kostnader. Bostäderna ska vara smarta, trygga och hållbara med fokus på ökad livskvalitet och hälsa. Detta kräver att alla aktörer, såväl byggbolag som kommuner, tänker nytt.

Hur ska bostadsmarknaden och samhällsplanerarna anpassa sig till den allt mer akuta situationen? Hur skapar vi boenden som man längtar till - inte tvingas in i? Hur planerar vi bostadsbyggande för friska äldre samtidigt som vi planerar för trygghets- och äldreboenden? Den politiska debatten som berör dessa frågor är i princip obefintlig. Men på Elmia Future Living vill vi fördjupa på diskussionen. Här stimuleras lösningar och innovation genom seminarier, debatter, utställningar och samtal med sakkunniga föreläsare, politiker och andra tongivande aktörer inom området.

Stefan Attefall, tidigare civil- och bostadsminister och moderator under Elmia Future Living brinner fortfarande för samhällsbyggande:

— Jag ser vilka utmaningar vi står inför, men eftersom ansvaret ligger på många olika parter, behöver vi se hur vi gemensamt kan möta kraven på framtidens boende för de som är äldre. Många av de här frågorna riskerar att falla mellan stolarna. Vi glömmer också lätt att den här åldersgruppen inte är enhetlig. Det finns friska äldre med god ekonomi men även de med sämre ekonomiska villkor, också de har behov av attraktiva bostäder till rimliga kostnader.

— Det finns lösningar. Spännande och innovativa sätt att bygga, planera och förbereda de närmaste årens eskalerande behov. Men idéerna behöver luftas, diskuteras och få plats i den offentliga debatten. På Elmia Future Living vill vi hitta de konkreta exemplen och råden som ger verktyg för samhällsplanerare, bostadsutvecklare och politiker.

Varmt välkommen till Elmia Future Living 28-29 september 2021!

Text: Elmia

www.elmia.se

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  150
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4188
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746