Stefan Attefall, tidigare civil- och bostadsminister, är moderator för seminarieprogrammet under Elmia Future Living 28-29 september 2021

May 11, 2021

Hög tid att lyfta debatten om framtidens boende för 70+


Vi blir allt fler friska äldre – men i bostadsdebatten glöms detta bort av politiker och kommuner. Intresset för de frågor som rör framtidens boende för den växande gruppen äldre och de utmaningar som samhället står inför i samband med detta är ljummet. Elmia Future Living är arenan som genom seminarier, debatter, utställning och inspirerande exempel bidrar med en vidare syn och ett djupare samtal kring framtidens boende för 70+.

Vi lever längre och är friskare vilket är positivt. Men den ökande andelen äldre är en enorm utmaning för samhället. Till 2030 kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent enligt statistik från SCB. Redan nu är var femte invånare i Sverige över 65 år.

På bostadsmarknaden möter vi en ny generation äldres krav och behov. Framtidens boende för äldre handlar inte om dagens äldre, utan om framtidens äldre. Det handlar om de som är födda på 1940- till 1960-talen. De identifierar sig inte med fördomar kring ålder utan lever ett dynamiskt liv som de fyller med upplevelser, resor och äventyr.

Det finns ingen mall för hur äldre personer vill leva. Äldre är ingen homogen grupp utan individer med större spridning på vad de föredrar i jämförelse med yngre personer. Det beror på att de har levt längre och under den tiden fått olika erfarenheter och preferenser. Utbudet av boenden som passar äldre är begränsat och resultatet blir ofta ett oönskat kvarboende med oro och isolering då situationen till slut blir ohållbar. En ökad rörlighet på bostadsmarknaden är av stor betydelse för att få igång flyttkedjor som frigör bostäder i flera led för till exempel barnfamiljer och som bidrar till en positiv befolkningstillväxt.

För att möta behoven av boendemiljöer för framtidens äldre behöver vi ett rikt och varierat utbud av attraktiva och tillgängliga bostäder i olika upplåtelseformer, storlekar och typer till rimliga kostnader. Bostäderna ska vara smarta, trygga och hållbara med fokus på ökad livskvalitet och hälsa. Detta kräver att alla aktörer, såväl byggbolag som kommuner, tänker nytt.

Hur ska bostadsmarknaden och samhällsplanerarna anpassa sig till den allt mer akuta situationen? Hur skapar vi boenden som man längtar till - inte tvingas in i? Hur planerar vi bostadsbyggande för friska äldre samtidigt som vi planerar för trygghets- och äldreboenden? Den politiska debatten som berör dessa frågor är i princip obefintlig. Men på Elmia Future Living vill vi fördjupa på diskussionen. Här stimuleras lösningar och innovation genom seminarier, debatter, utställningar och samtal med sakkunniga föreläsare, politiker och andra tongivande aktörer inom området.

Stefan Attefall, tidigare civil- och bostadsminister och moderator under Elmia Future Living brinner fortfarande för samhällsbyggande:

— Jag ser vilka utmaningar vi står inför, men eftersom ansvaret ligger på många olika parter, behöver vi se hur vi gemensamt kan möta kraven på framtidens boende för de som är äldre. Många av de här frågorna riskerar att falla mellan stolarna. Vi glömmer också lätt att den här åldersgruppen inte är enhetlig. Det finns friska äldre med god ekonomi men även de med sämre ekonomiska villkor, också de har behov av attraktiva bostäder till rimliga kostnader.

— Det finns lösningar. Spännande och innovativa sätt att bygga, planera och förbereda de närmaste årens eskalerande behov. Men idéerna behöver luftas, diskuteras och få plats i den offentliga debatten. På Elmia Future Living vill vi hitta de konkreta exemplen och råden som ger verktyg för samhällsplanerare, bostadsutvecklare och politiker.

Varmt välkommen till Elmia Future Living 28-29 september 2021!

Text: Elmia

www.elmia.se

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  215
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2228