Feb 16, 2022

Hög tid att ta tillbaka mangelrummet


När Christoffer Dagh och hans kollegor arbetade med att demontera en gammal oljepanna i en bostadsrättsförening fick han frågan om dom inte kunde ta med sig mangeln också. Det visade sig dock inte vara vilken mangel som helst.

De flesta av oss har varken tid eller ork att mangla sängkläder och dukar. Ändå har många bostadsrättsföreningar en mangel stående i källaren. I vissa äldre fastigheter kan det dessutom finnas en riktigt gammal stenmangel kvar, oftast i särskilda mangelrum. 

Christoffer Dagh har flera olika verksamheter, bland annat ett företag som demonterar gamla oljetankar i flerbostadshus. Det var i samband med ett sådant uppdrag som han fick frågan om att också ta med sig en stor och tung gammal stenmangel. Då Christoffer förstod att efterfrågan måste finnas hos fler startade han företaget Stenmanglarna och har idag två heltidsanställda som både demonterar oljetankar och stenmanglar. 

“Ofta står mangeln bara där utan att användas. Många tänker inte på att de kan utnyttja ytan till annat.” /Christoffer Dagh, Stenmanglarna

För många bostadsrättsföreningar är demontering och bortforsling av en stor och tung stenmangel ett för stort projekt vilket gör att den istället står kvar. Dessvärre utgör manglarna en säkerhetsrisk för de boende, inte minst för nyfikna barnfingrar som gärna vill klämma och känna på spakarna. Konstruktionen består av två stora stenplattor som flyttar sig över trärullar. På vissa modeller finns ett metallnät som försvårar klämrisken men många saknar helt säkerhetsanordningar. 

På senare år har dock många bostadsrättsföreningar fått upp ögonen för att det går att utnyttja mangelrummet till något annat. Christoffer berättar om föreningar som tagit bort mangeln och istället fått plats med extra förråd, frysboxar och till och med små kontor under pandemin. I vissa fall står mangeln i tvättstugan och tar upp mycket plats och då kan det också vara uppskattat att bli av med den. 

Själva demonteringen börjar med att stenplattorna som är uppdelade i två sektioner frisätts. De väger uppemot 200 kg styck och ibland går de att ta ut hela men oftast måste de delas i mindre bitar för att kunna lyftas ut ur huset. Sedan kopplas el och motor bort och träramen monteras ned. Det hela tar ungefär två timmar.  

 

“Vi har en mycket effektiv metod för demonteringen. Det är bara i ca. 30 min som det är lite oljud.” /Christoffer Dagh, Stenmanglarna

Så alla som har en gammal stenmangel i källaren - nu är det hög tid att ta tillbaka mangelrummet!

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  6
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  195
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  296
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1847

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  126
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  138
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4152
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724