Jul 15, 2021

Hjärtstartare i HSB brf Backa redo att rädda liv dygnet runt


Varje år drabbas ungefär 6 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Bara 600 överlever. För att rädda liv och minska risken för hjärnskador är varje minut viktig. Nu installerar HSB brf Backa hjärtstartare utomhus som är tillgängliga dygnet runt, för vem som helst. – Det blev en aha-upplevelse för hela styrelsen. När vi insåg hur ofta hjärtstartarna är inlåsta eller svåra att få tag på var beslutet att montera utomhus enkelt, säger Hans Björlin ordföranden i HSB brf Backa.

I Sverige finns uppskattningsvis cirka 50 000 hjärtstartare, varav majoriteten sitter inomhus hos verksamheter med begränsade öppettider. Fler tillgängliga hjärtstartare behövs för att kunna rädda liv. När HSBs helhetsförvaltare David Albinsson föreslog för styrelsen i HSB brf Backa att man skulle installera tillgängliga hjärtstartare i föreningen var gensvaret positivt.

– Jag ser det som en av styrelsens viktigaste uppgifter att se till medlemmarnas hälsa och välmående. Så fort frågan kom upp kändes det givet att bidra genom att minska risken att någon dör eller får allvarliga skador, säger ordföranden i HSB brf Backa, Hans Björlin.

När ett hjärta stannar finns ingen tid att förlora. Varje sekund spelar roll och närheten och tillgängligheten till hjärtstartare är livsviktig. Chansen att överleva ett hjärtstopp är 50–75 procent om hjärt-lungräddning och en strömstöt från en hjärtstartare sätts in efter 3–5 minuter. För varje minut som går minskar chanserna med 10 procent.

I HSB brf Backa planerar man nu årliga säkerhetsträffar med information kring hjärtlugnräddning och brandsäkerhet. För David Albinsson är hjärtstartaren en fråga om trygghet. Han jobbar som helhetsförvaltare i HSB brf Backa och känner ett stort engagemang i frågan. HSB Göteborgs personal utför kontroll av hjärtstartarna regelbundet medan serviceavtal är tecknat med uthyraren HLR Konsulten.

– Bostadsrättsföreningen har ungefär 500 lägenheter och medelåldern i föreningen är relativt hög. Det gör att risken att någon i föreningen drabbas är större. Och även om det inträffar utanför kontorstid så vill vi att vem som helst snabbt ska kunna öka chanserna för den drabbade att överleva med hjälp av föreningens hjärtstartare, säger David Albinsson.

Om hjärtstopp, och vad du kan göra
Varje dag drabbas ungefär 16 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I de allra flesta fall inträffar hjärtstoppet i boendemiljön eller på gator och torg. I sju av tio fall startar någon hjärt-lungräddning och i bästa fall finns en hjärtstartare i närheten. Får en drabbad person snabb hjälp med hjärt-lungräddning ökar chansen till överlevnad med två till tre gånger, och med en hjärtstartare är chansen till överlevnad mer än 70 procent. Tiden fram till behandling är den helt avgörande faktorn – för varje minut som går utan hjälp minskar överlevnaden med 10 procent.

  • Bästa chansen till överlevnad är om hjärt-lungräddning startas inom en minut och att en hjärtstartare används inom tre minuter.
  • Alla får använda en hjärtstartare och man kan inte göra fel, hjärtstartaren avgör om personen ska behandlas eller inte.
  • En hjärtstartare är lätt att använda och ger tydliga instruktioner.
  • Utbildning är viktigt, med kunskap i hjärt-lungräddning och hur man använder en hjärtstartare känner man sig tryggare och vågar agera.
  • Ta reda på var det finns hjärtstartare i din närhet, på arbetet, där du handlar eller i boendemiljön.
  • Undersök om er förening kan gå samman för att trygga er boendemiljö.
  • Försök att göra hjärtstartaren så tillgänglig som möjligt, både vad gäller placering och tid på dygnet.

Text: HSB

www.hsb.se

  • May 24, 2022

    En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

    Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
    4
  • May 24, 2022

    Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

    Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
    4
  • May 24, 2022

    Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

    Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
    5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

    Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

    Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
    219
  • Lagar & Regler

    Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

    Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
    344
  • Ordföranderollen

    Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
    1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
  • Ekonomi

    Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

    Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
    149
  • Ekonomi

    Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

    I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
    162
  • Ekonomi

    Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

    Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
    4186
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

    Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
    5494
  • Produktnyheter

    Problem med störande fåglar?

    Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
    2746