Jan 16, 2022

Hemarbete kräver större boende


De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.

Vi på Erik Olsson ser att det är många som prioriterar större bostäder under pandemin för att kunna inreda en kontorsplats. ”Som följd av detta har såklart bostadspriserna påverkats, vilka ligger ganska högt i dag jämfört med marknaden före pandemin”, säger vår mäklare Mikael Rantala i Stockholm.

Enligt en Sifo-undersökning som har gjorts på uppdrag av Elfa kommer de som arbetade hemma under 2021 att fortsätta att arbeta hemifrån även under 2022. Detta ställer nya krav på bostaden och ett mer varaktigt hemmakontor blir nödvändigt för att man ska kunna arbeta hemifrån ergonomiskt.

Enligt undersökningen är det vanligast att arbeta hemifrån ett par dagar i veckan, något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta med under 2022. Däremot finns det fortfarande många som inte har en ergonomisk anpassad arbetsplats i hemmet, så många som 29% har inte det. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, något som är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent jämfört med 14 procent. Det kan tolkas som att de som bor trångt har svårare att få till en varaktig och ergonomisk arbetsplats.

Vår mäklare Mikael Rantala som arbetar på Södermalm i Stockholm har märkt en stor efterfrågan på större bostäder. Det är framförallt bostäder med 3 rum och kök och större som efterfrågas mest enligt honom.

– De allra flesta som söker större bostad idag söker detta för att kombinera sitt hem med arbetsplats utan att det ska bli för påtagligt att arbetet är från hemmet. Många spekulanter kan nöja sig med endast ett par kvadratmeter för att ställa ett skrivbord och använda som arbetsplats. Som följd av detta har såklart bostadspriserna påverkats, vilka ligger ganska högt i dag jämfört med marknaden före pandemin.

Stylisten Linda Johansson på Nood Stockholm har stylat flera av våra bostäder och under de senaste två åren har det varit väldigt viktigt att visa möjligheten till en arbetsplats i bostaden.

– Vi har under de senaste åren stylat många hemmakontorsplatser eftersom det är viktigt att visa på möjligheterna när man ska sälja sin bostad. Några kreativa lösningar är att ställa ett skrivbord i en walk in closet, att nyttja hallen genom att ställa dit ett smalare skrivbord eller att ha ett vägghängt skrivbord som man enkelt kan fälla upp.

Text: Erik Olsson Mäklare

https://www.erikolsson.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725