Sep 3, 2021

Har ni en underhållsplan som säger att det är dags att renovera taket eller är ni osäkra på om tiden för ett stambyte är inne?


Som styrelsemedlem i en bostadsrättsförening kan det vara svårt att ha ett helhetsgrepp om vad som behöver göras och när. Är det dags för en hel takomläggning p.g.a. läckage, är färgen som lossnar på fönstren endast en indikation på att det är dags för en ommålning eller behövs fönstren renoveras?

Förstudie

Innan ni tar er an ett stort projekt är det nödvändigt att få en verklig översiktsbild över situationen och då är en förstudie ett bra underlag för att ta fram förutsättningarna för ett eventuellt kommande projekt. En förstudie redovisar projektets omfattning och hur nuläget ser ut, eventuella brister i byggnadsdelar eller installationer, vilka förutsättningarna är och vilka åtgärder som är nödvändiga och lämpliga för projektet. 

Vad är skillnaden på en förstudie och en behovsanalys?

Behovsanalysen utgår från befintliga underlag och fastställer nödvändiga åtgärder och omfattning till grund för vidare beslut. Förstudien är en mer djupgående analys och ger er i styrelsen ett utmärkt underlag att ta omfattande åtgärdsbeslut på. I båda fallen handlar det om att noga överväga nödvändiga åtgärder och att undersöka ekonomiska villkor för åtgärder som behöver göras både på kort och lång sikt. En förstudie kan appliceras på flera olika byggnadsdelar i en fastighet som fönster, stammar, fasad, tak samt vinds- och lokalomvandlingar. Den kan även åskådliggöra prov- och mätresultat (fukt, buller m.m.) på exempelvis balkonger.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

 

Med vänliga hälsningar

Caroline Kowalska Skogsberg

Projektledare

08-775 72 42 | caroline.skogsberg@sbc.se

SBC
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  114
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  283
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1026

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3395
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4377
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2432
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2142