May 6, 2021

Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?


Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.

I rapporten Hur arbetar Sveriges kommuner med bostadsanpassning och tillgänglighet? skriver Hanna Svensson att andelen äldre kommer att fortsätta öka de kommande åren. Hon menar att det finns studier som visar att 80% av den äldre befolkningen bor i bostäder med minst en riskfaktor som kan förorsaka fall. Detta eftersom många äldre tappar muskelmassa, får sämre balans, syn, hörsel och greppstyrka. 70 000 personer vårdas varje år på sjukhus pga fallolyckor varav två tredjedelar är äldre än 65 år.

Det är dock inte bara äldre personer som kan ansöka om bidraget. Även du som är yngre och har en funktionsnedsättning kan ha rätt till bidrag. Ett krav för både äldre och yngre är att funktionsnedsättningen är bestående. Till exempel rörelsenedsättning, synnedsättning eller kognitiv funktionsnedsättning. Ett annat krav är att anpassningen är nödvändig för att bostaden ska fungera i ditt dagliga liv och att behovet inte går att lösa med hjälpmedel. Bidraget kan enbart sökas för din permanentbostad och inte för tex hus som används som fritidsboende.

Du ansöker om bidrag för bostadsanpassning genom att kontakta din hemkommun. Om du behöver hjälp med ansökan ska du kunna få det av kommunen. Tillsammans med ansökan skickar du ett intyg från en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig som beskriver din funktionsnedsättning. Sedan kan du eventuellt få ett hembesök av handläggaren och därefter fattar kommunen ett beslut om vilka anpassningar du kan få. Om du bor i bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen (samt ev. sambo) ge sitt medgivande. Bostadsrättsföreningen ska även ge en utfästelse om att du inte behöver betala för återställningen.

I de fall en boende beviljats en anpassning t.ex. en hiss i trapphuset och en annan boende också får behov av hiss kan det uppstå problem. Den som först beviljats bidrag för hiss och låtit installera den blir ägare men han eller hon har ingen skyldighet att låta grannen använda hissen. Det kan också vara så att grannen har behov av en annan typ av hiss som inte får plats. För att lösa den här typen av problem finns sedan 2018 möjligheten för bostadsrättsföreningar att överta rätten till anpassningen. Då blir föreningen ägare.

Ylva Storm arbetar som jurist på Boverket och hon bekräftar att de ibland får samtal från kommuner där det uppstått problem på grund av att flera boende kan behöva en anpassning i trapphuset.

Exempel på bostadsanpassning
Duschplats om du har svårt att ta dig i och ur badkaret.
Ledstång, ramp eller hiss om du har svårt att ta dig in och ut ur bostaden.
Dörröppnare om du har svårt att öppna porten till bostaden.
Bredare dörröppning om du har svårt att förflytta dig i bostaden.
Sänkt köksinredning om du har svårt att nå från tex din rullstol.
Förstärkt belysning i köket om du har svårt att se när du ska laga mat.
Spisvakt om du har lätt att glömma spisen på.

Text: Linda Svedin

 • Jun 14, 2021

  Nytt samarbete automatiserar hanteringen av digitala lås

  Nyheter I ett nytt samarbete mellan fastighetssystemleverantörerna Momentum, FAST2, Vitec och accessplattformen Amido har man tagit fram en lösning som automatiskt styr accessen till majoriteten av marknadens alla digitala lås. Genom en integration byggd på den öppna standarden fastAPI styrs accessen automatiskt via hyresavtalets giltighetstid. Först ut med den nya lösningen är Halmstads Fastighets AB.
  4
 • Jun 14, 2021

  Bengt Dahlgren lanserar verktyg för automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS!

  Nyheter Det finns ett behov av att öka kunskapen om klimatpåverkan från VVS, som idag är begränsad i branschen. I de få fall VVS beaktas vid beräkning av en byggnads klimatpåverkan så används generellt en schablon för all VVS. Nu möjliggörs beräkning av ett projektspecifikt klimatavtryck med hjälp av ett automatiserat verktyg.
  6
 • Jun 14, 2021

  Parkeringshuset återvinner regnvattnet

  Nyheter Parkering Malmö vill bidra till hållbar stadsutveckling och bygger nu ett parkeringshus utöver det vanliga i Sege Park – med en stomme helt i trä. Parkeringshuset har högt satta hållbarhetsambitioner, och är tänkt att bli en klimatsmart mobilitetsnod och en förebild för framtidens parkeringshus. Tillsammans med VA SYD och Malmö stad, genom EU-projektet REWAISE, byggs ett unikt system för att återvinna regnvatten i syfte att minska användningen av dricksvatten.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  680

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3116
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3982
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2292
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1910