May 6, 2021

Har du rätt till bidrag för bostadsanpassning?


Bidrag för bostadsanpassning kan sökas av dig som har en funktionsnedsättning och som önskar anpassa din bostad för att kunna leva ett mer självständigt liv. För att få bidraget finns det dock några krav som måste vara uppfyllda.

I rapporten Hur arbetar Sveriges kommuner med bostadsanpassning och tillgänglighet? skriver Hanna Svensson att andelen äldre kommer att fortsätta öka de kommande åren. Hon menar att det finns studier som visar att 80% av den äldre befolkningen bor i bostäder med minst en riskfaktor som kan förorsaka fall. Detta eftersom många äldre tappar muskelmassa, får sämre balans, syn, hörsel och greppstyrka. 70 000 personer vårdas varje år på sjukhus pga fallolyckor varav två tredjedelar är äldre än 65 år.

Det är dock inte bara äldre personer som kan ansöka om bidraget. Även du som är yngre och har en funktionsnedsättning kan ha rätt till bidrag. Ett krav för både äldre och yngre är att funktionsnedsättningen är bestående. Till exempel rörelsenedsättning, synnedsättning eller kognitiv funktionsnedsättning. Ett annat krav är att anpassningen är nödvändig för att bostaden ska fungera i ditt dagliga liv och att behovet inte går att lösa med hjälpmedel. Bidraget kan enbart sökas för din permanentbostad och inte för tex hus som används som fritidsboende.

Du ansöker om bidrag för bostadsanpassning genom att kontakta din hemkommun. Om du behöver hjälp med ansökan ska du kunna få det av kommunen. Tillsammans med ansökan skickar du ett intyg från en arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig som beskriver din funktionsnedsättning. Sedan kan du eventuellt få ett hembesök av handläggaren och därefter fattar kommunen ett beslut om vilka anpassningar du kan få. Om du bor i bostadsrätt ska bostadsrättsföreningen (samt ev. sambo) ge sitt medgivande. Bostadsrättsföreningen ska även ge en utfästelse om att du inte behöver betala för återställningen.

I de fall en boende beviljats en anpassning t.ex. en hiss i trapphuset och en annan boende också får behov av hiss kan det uppstå problem. Den som först beviljats bidrag för hiss och låtit installera den blir ägare men han eller hon har ingen skyldighet att låta grannen använda hissen. Det kan också vara så att grannen har behov av en annan typ av hiss som inte får plats. För att lösa den här typen av problem finns sedan 2018 möjligheten för bostadsrättsföreningar att överta rätten till anpassningen. Då blir föreningen ägare.

Ylva Storm arbetar som jurist på Boverket och hon bekräftar att de ibland får samtal från kommuner där det uppstått problem på grund av att flera boende kan behöva en anpassning i trapphuset.

Exempel på bostadsanpassning
Duschplats om du har svårt att ta dig i och ur badkaret.
Ledstång, ramp eller hiss om du har svårt att ta dig in och ut ur bostaden.
Dörröppnare om du har svårt att öppna porten till bostaden.
Bredare dörröppning om du har svårt att förflytta dig i bostaden.
Sänkt köksinredning om du har svårt att nå från tex din rullstol.
Förstärkt belysning i köket om du har svårt att se när du ska laga mat.
Spisvakt om du har lätt att glömma spisen på.

Text: Linda Svedin

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  205
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  312
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1854

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  135
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  147
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4160
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5463
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731