Mar 30, 2022

Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?


I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.

Enligt Riksbanken kommer det dröja tills 2024 innan reporäntan höjs men snitträntorna på både rörliga och bundna räntor för bolån har stigit se senaste månaderna.

Hypoteket har undersökt vad 1 procent högre ränta skulle innebära för ett hushåll i villa och lägenhet sålt för medelpris i Sveriges olika län med genomsnittlig belåningsgrad. Kommer du ha råd att bo kvar? 

Bostadsrätt
Bor du i bostadsrätt kommer kostnaden för en procent högre ränta innebära över 1 000 kronor mer i månaden i 11 av länen. Den genomsnittliga räntekostnaden för hela landet stiger till strax under 4 000 kronor.

Villa
Bor du i villa kommer en procent öka räntekostnaderna med över 2 000 kr i månaden i 7 län och med över 1 000 kronor i resterande delar av landet. I storstäderna är ökningen störst där Stockholmarna kan räkna med att en procent höjning av räntorna kan ge en ökning på 4 000 kr per månad och totalt en räntekostnad på nästan 10 000 kronor.

Hur ska man tänka?

Det finns några alternativ att överväga om man oroar sig för högre räntor.

 1. Konkurrensutsätt din bank - ett sätt att minska sina räntekostnader är genom att jämföra sina nuvarande ränta med andra aktörer. Du kan sänka dina årliga räntekostnader med 1 000 kronor för varje miljon du har i lån om du får ner räntan med 0,1%. Att flytta till en annan bank eller bolåneinstitut är inte komplicerat eftersom aktören tar hand om administrationen. 
 2. Överväg att binda lånen - om du inte vill leva med osäkerheten som ett rörligt lån innebär kan det vara läge att binda dina lån. Räntor med längre bindningstid har rört sig uppåt. Historiskt har rörliga räntor varit billigare över tid, men en bunden ränta har gett bättre förutsägbarhet för privatekonomin. Tänk på att bundna räntor kan innebära en kostnad om du väljer att bryta låneavtalet under bindningstiden om exempelvis behöver flytta. 
 3. Skapa dig en bostadsbuffert - har du en låg rörlig ränta och du föredrar rörlig ränta på grund av en kommande flytt eller förändrat bostadsbehov i närtid kan en bostadsbuffert vara ett alternativ. Det innebär att du behåller lånen rörliga men sparar undan ett belopp som motsvarar en höjning av räntan med 1 procent. Genom att lägga undan pengar på ett sparkonto anpassar du hushållsbudgeten för högre räntor och bygger upp en buffert för att supportera högre framtida räntekostnader.

Text: Hypoteket

https://hypoteket.com/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4153
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724