Sep 23, 2021

Hållbar design motverkar stress


Maria Östensson är en prisbelönt designer som är övertygad om att det finns en koppling mellan design och psykisk hälsa. Hon menar att många sjukskrivningar p.g.a. stress skulle kunna byggas bort om vi blev bättre på att skapa miljöer som människor trivs och mår bra i.

För att fördjupa sina kunskaper om hur psykisk hälsa och mående påverkas av olika miljöer har Maria studerat neurovetenskap vid Harvard University. Hon tycker att det är viktigt som designer att veta hur människor svarar på olika miljöer, vilka faktorer som ökar stress och hur vi kan motverka det genom att arbeta med färg och form. Målsättningen är att skapa miljöer som reflekterar företagets identitet och påverkar både medarbetarna och eventuella kunder på ett positivt sätt.

“För mig handlar inte inredning om att göra fint utan om den psykiska påverkan den har på oss människor.” /Maria Östensson, Östensson Design Studio

Cirkulär inredningsarkitektur

Maria kommer ursprungligen från mode- och textilbranschen och där såg hon tidigt vilken enorm miljöpåverkan det innebär att skapa nya kläder. Kläderna transporteras fram och tillbaka från Asien och när de kommer till Europa stinker de av olja och kemikalier. Sedan dränks de i ännu mer kemikalier för att dölja lukten. Maria tyckte att det var förfärligt och började därför intressera sig för hållbar design och att återbruka material i stället för att bidra till massproduktion, miljögifter i naturen och utsläpp från transporter. Hon önskade att konsumenterna skulle få upp ögonen för hur produktionen av textilier påverkar miljön på ett negativt sätt och att det finns ett alternativ. 

Alternativet kallar Maria för cirkulär inredningsarkitektur. Hon menar att hon som designer har ett ansvar att ta fram produkter som är hållbara så att konsumenterna har möjligheten att göra ett bra val. Idag driver hon designföretaget Östensson Design Studio tillsammans med Norma Marrugat och Anja Thelander och arbetar främst med inredning för offentliga miljöer och företag. De återanvänder i största möjliga mån kundernas befintliga inredning genom att renovera och ge den en ny design. Det kan t.ex. vara att återanvända underredet på ett bord och göra nya skivor eller att klä om möbler. Det handlar alltså inte bara om att måla om några stolar utan att se till att möbeln får en sådan design att den får ett nyvärde i kundens ögon. Är möblerna i så dåligt skick att de inte går att återanvända och de behöver skapa nya produkter så arbetar de med lokala hantverkare och rena material.

Maria har vunnit flera priser inom hållbar design bl.a. en internationell utmärkelse som ledande designer inom hållbar inredning och senast förra veckan fick hon priset för Best Interior Design Studio in Scandinavia. Hon menar att hållbarhet för henne är en självklarhet och att det är glädjande att se att även andra designers och möbeltillverkare har börjat förändra sitt tankesätt men att det är en lång väg kvar till dess hela branschen kan kalla sig hållbar. 

“Jag tycker att hela idén om inredning behöver ändras. Många är inredningsintresserade men för att lyckas med en hållbar utveckling krävs att vi ställer om från ett linjärt till ett cirkulärt tankesätt. Vi kan inte bara köpa nytt varje gång vi vill ändra om hemma.” /Maria Östensson, Östensson Design Studio

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Oct 28, 2021

  Långsamt framåt för energibesparande åtgärder

  Nyheter 2006 infördes energideklarationer i Sverige med syftet att främja effektiv energianvändning (och samtidigt säkerställa ett gott inomhusklimat). Innan dess var det upp till fastighetsägaren om denne ville se över sin energianvändning eller inte. Fler fastighetsägare har energideklarationer idag men hur är det egentligen med efterlevnaden av energibesparande åtgärder?
  10
 • Oct 27, 2021

  Dela på elen och spar pengar med grannarna i huset

  Nyheter Varför betala varsin abonnemangsavgift när ni kan dela på en? Med gemensam el i bostadsrättsföreningen sparar du och dina grannar pengar varje månad. Med solceller på taket blir besparingen ännu större.
  7
 • Oct 27, 2021

  Så höjer du priset på din bostad innan försäljning

  Nyheter Går du i säljtankar och vill förbättra dina chanser till en bra försäljning? Då är du inte ensam. Början av hösten är nämligen den årstid då flest svenskar väljer att sälja sin bostad. Därför tipsar sanitetsleverantören GROHE tillsammans med SkandiaMäklarna nu om fem enkla åtgärder för ditt kök och badrum som får din bostad att stiga i värde.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  216
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  386
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1157

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3526
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4558
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2514
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2229