Jul 26, 2021

Hälften av svenska folket slarvar med återvinningen på semestern


Vanligtvis återvinner 9 av 10 invånare i Sverige sina förbrukade förpackningar och tidningar, men under semestern förändras våra återvinningsvanor rejält. Ny statistik från Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), visar att 5 av 10 slarvar med återvinningen under semesterperioden.

Sommaren är här och det är dags för efterlängtad semester. Men under semestertider får återvinningen ta ett steg tillbaka för många. Sverige är ett av de bästa länderna i Europa när det kommer till återvinning, men FTI:s årliga undersökning Återvinningsbarometern, visar att hälften av Sveriges invånare slarvar med återvinningen när de är på semester.

- Intresset för hållbarhet och återvinning är stort bland Sveriges invånare men under semestertider tar många inte bara semester från jobbet utan även från sina vanliga återvinningsvanor, vilket får negativa konsekvenser för miljön. Det är viktigt att komma ihåg att varje återvunnen förpackning gör skillnad. En enda återvunnen plastflaska sparar lika mycket energi som krävs för att hålla en glödlampa lysande i tre timmar, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

  Återvinningsbarometern visar även en tydlig skillnad mellan åldersgrupper och att det är de yngre som slarvar mest. 6 av 10 personer mellan 18-29 år uppger att de återvinner i lägre utsträckning när de är på semester men mellan 65-79 år är det bara 2 av 10 som återvinner i lägre utsträckning . Den vanligaste anledningen till att man inte återvinner mer är bekvämlighet och platsbrist.

  - Försök att behålla återvinningsvanorna även på semestern. Håll det enkelt, under semestern kanske det funkar fint att använda papperspåsar som märks upp och ställs i hallen i sommarstugan eller i bilen? Tänk på att platta till och vik ihop förpackningarna så sparar du plats. På ftiab.se kan du lätt hitta din närmaste återvinningsstation, vi har ca 5000 återvinningsstationer utplacerade över hela landet. Genom att lämna förpackningar till återvinning är du med och bidrar till en bättre miljö och en mer hållbar framtid, säger Veronica Foberg Gustafsson.

  På FTI:s webbplats hittar du både en sorteringsguide, och en kartfunktion där du kan söka upp närmaste återvinningsstation samt se när den töms och städas: www.ftiab.se

  Text: Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI)

  https://www.ftiab.se/

  • Sep 16, 2021

   Regelbunden takvård förlänger takets livslängd

   Nyheter Yttertaken i Sveriges bostadsrättsföreningar har länge varit i ett ganska eftersatt skick men sedan kontroll av tak infördes i underhållsplanen har det sakta blivit bättre. Många drar sig dock fortfarande för att underhålla sina tak vilket enligt Ari Vähäjylkkä på LA Takvård kan leda till både onödiga och kostsamma takbyten.
   21
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

   Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
   113
  • Lagar & Regler

   Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

   Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
   282
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1024

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   3394
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   4374
  • Ekonomi

   Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

   En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
   2431
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2141