Dec 20, 2021

Hälften av Stockholms bostadsrättsföreningar saknar klimatmål


Mer än hälften av Stockholmsregionens bostadsrättsföreningar saknar egna klimatmål. Och bara var tjugonde förening mäter och följer upp sin klimatpåverkan. Men viljan finns: åtta av tio vill göra mer för klimatet. Det visar en kartläggning, genomförd av HSB Stockholm.

Trots att utsläppen från uppvärmning av byggnader minskat med 70 procent sedan 1990 utgör sektorn omkring en tredjedel av dagens växthusgasutsläpp i Stockholms stad. Och de allra flesta flerbostadshus värms idag upp med fjärrvärme.

– Det är självklart bekymmersamt att inte fler har kommit längre. Frågan om att sänka fastigheternas energianvändning måste högre upp på föreningarnas dagordningar. Därutöver behöver stockholmarna bli betydligt bättre på att minska andelen fossil plast i sitt hushållsavfall, vilket påverkar fjärrvärmens klimatutsläpp negativt, säger Anna Bengtsson, hållbarhetschef HSB Stockholm.

Undersökningen visar att 56 procent helt saknar klimatmål, eller liknande mål. Av de föreningar som har egna mål handlar det om att minska klimatpåverkan genom energieffektivisering och -optimering, huvudsakligen genom minskad energianvändning, värmeåtervinning, rörelsestyrd led-belysning, eller installation av laddstolpar och solceller. Enligt undersökningen har cirka femton procent installerat laddstolpar i nuläget, medan cirka fem procent har installerat solceller.

Av de föreningar (44 procent) som har egna klimatmål mäter tre av fyra målen genom att årligen följa upp sin energianvändning. Endast var tionde av dessa föreningar, cirka fem procent totalt, beräknar sin totala klimatpåverkan. Trots nuläget finns en tydlig vilja att göra mer för klimatet. Hela 80 procent av föreningarna uppger i undersökningen att de önskar mer stöd, exempelvis i form av utbildning, kunskapsöverföring, energiåtgärder eller beräkning av klimatpåverkan.

– Det finns en tydlig vilja, vilket ger hopp. Men många gånger saknas kunskapen, och här måste vi som medlemsorganisation rannsaka oss själva. Vi och andra bostadsorganisationer måste ta ett större ansvar och intensifiera vårt arbete med att stötta föreningar i den gröna omställningen, säger Anna Bengtsson.

Undersökningen har besvarats av cirka hundra bostadsrättsföreningar.

Text: HSB
www.hsb.se
 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  17
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  31
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  531
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  249
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  255
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4316
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5673
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2855