Nov 28, 2021

Hälften av landets bostadsrättsföreningar kan sänka avgiften


Hälften av landets bostadsrättsföreningar kan sänka avgiften. Det framgår av en rapport från företaget Branly, som värderar bostadsrättsföreningars ekonomi. Lägre räntor de senaste tio åren har medfört att många föreningar börjat gå med kraftiga överskott. Avgiften i dessa föreningar kan sänkas med nästan 14 procent och ändå ha buffert för att klara en ränteuppgång på 2 procentenheter.

Omkring 46 procent av landets bostadsrättsföreningar har ett så pass högt sparande att de kan sänka avgiften med drygt 500 kronor per månad för en tvåa eller trea på 70 kvm och ändå ha en buffert för att klara en ränteuppgång på 2 procentenheter. Orsaken till det höga sparandet är att föreningarnas låneräntor mer än halverats de senaste tio åren. Trots lägre räntekostnader har föreningarna inte sänkt avgifterna, tvärtom har de höjts något. De flesta föreningar går därför med överskott.
- Resultaten går stick i stäv mot alla de varningar om framtida chockhöjningar av avgiften som cirkulerar i branschen, säger David Sundén, doktor i nationalekonomi som har gjort beräkningen. I och med att räntorna fallit har de flesta föreningarna skapat sig rejäla ekonomiska buffertar.
Det positiva är att högre kostnader, som en räntehöjning, inte per automatik behöver leda till avgiftshöjningar. Men ett högt sparande är inte nödvändigtvis bra för alla medlemmar, de kan ha användning av pengar på att annat sätt. Ska du dessutom sälja bostaden är det höga sparandet en riktigt dålig nyhet. En för hög avgift ger nämligen ett lägre pris på bostaden.

- ”Sparande i ladorna” är kanske inte är den mest lönsamma investeringen i dagsläget, säger David Sundén. Samma pengar på börsen ger högre avkastning. Dessutom har många hushåll behov av pengarna till annat just nu.

En del föreningar ser inte det höga sparandet som ett problem. De amorterar överskottet med målet att lägre räntekostnader med tiden ger lägre avgifter. Det är inte alltid en lönsam strategi, åtminstone inte för tillfället. Inflationstakten är nu kring 3,2 procent. Lånar man till en lägre ränta än inflationen blir realräntan negativ, dvs. man får betalt för att låna.
- Med en negativ realränta kan det vara bättre att skjuta upp amorteringarna, säger David Sundén. Pengarna gör då större nytta om de investeras t.ex. i ett energibesparingsprojekt eller något annat som kan bidra till att öka värdet på bostäderna. Till och med att bara låta pengarna ligga kvar på bankkontot till nollränta är för tillfället en bättre affär än att amortera.

Fakta från rapporten

 • Föreningarna betalar i snitt 1,4 procent i ränta för föreningslånen. Det motsvarar drygt 428 kronor per månad för en lägenhet på 70 kvm.
 • Föreningarnas skuld uppgår i snitt till 5 531 kronor per kvm. För en bostadsrättsinnehavare med en bostad på 70 kvm motsvarar detta 387 170 kronor i föreningslån utöver medlemmens egna lån för bostaden.
 • Den genomsnittliga avgiften är 639 kronor per kvm och år. Det motsvarar 3 727 kronor per månad för en bostad på 70 kvm.
Resultaten är baserade på en analys av 5 951 bostadsrättsföreningar i en unik databas baserad på uppgifter från föreningarnas årsredovisningar. I databasen finns uppgifter om bl.a. räntekostnader, ekonomisk hållbarhet, räntekänslighet och motståndskraft mot ekonomiska påfrestningar.

Ladda ned rapporten här

Rapporten Sveriges bostadsrättsföreningar 2021 är en analys av ekonomin hos Sveriges bostadsrättsföreningar. Resultaten bygger på en unik databas med uppgifter från föreningarnas årsredovisningar. Databasen innehåller bl.a. information om avgifter, skulder och driftkostnader, men även avancerade ekonomiska och statistiska analyser av föreningarnas ekonomi.
Text: Branly
 • Jun 23, 2022

  Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

  Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
  15
 • Jun 22, 2022

  Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

  Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  319
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  530
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1961

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  247
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  253
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4314
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5669
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2854