May 17, 2021

​Göteborgs första byggnad i hampakalk byggs på Hisingen


Den fossilfria förskolan Hoppet, som just nu byggs på Backa kyrkogata, kommer att få ett återvinningshus i hampakalk. Det blir förmodligen det första i Göteborg som byggs med det nya klimatsmarta byggnadsmaterialet.

Förskolan på Backa kyrkogata är Sveriges första med ambitionen att bli fossilfri i alla led, från byggmaterial till transporter och inredning. Helt fossilfri blir den inte, men utsläppen av växthusgaser beräknas minska för de stora byggdelarna med 70 procent jämfört med en vanlig förskola.

Till en komplementbyggnad, som ska vara ett hus för återvinning och avdelad ställplats för barnvagnar, har lokalförvaltningen valt det annorlunda byggnadsmaterialet hampakalk.

- Så vitt vi vet är det den första byggnaden i Göteborg som byggs med hampakalk, säger innovationsledare Elsa Fahlén. Det har många bra egenskaper som eftersträvas vid husbyggen. Konstruktionen blir tung och har god isolering, är lufttät, ljudisolerande och har dessutom goda fukt- och temperaturutjämnande egenskaper.

Innovativa material

Byggandet av Hoppet innebär en utmaning för lokalförvaltningen, som är byggherre. Redan i förstudien gick förvaltningen ut brett och sökte leverantörer av material som skulle vara fossilfria eller så klimatneutrala som möjligt. Och nu ska alltså hampakalk testas i en mindre byggnad på förskolans gård.

- Hampakalk är inte ett nytt material, men nytt för oss. Det har använts sedan början av 90-talet i Frankrike. Där håller man nu på att bygga ett 15-våningshus i hampakalk, så där har de kommit riktigt långt, berättar Elsa.

Göteborgsföretaget House of Hemp ska tillverka väggarna i hampakalk till byggnaden.

- Väggelementen kommer att prefabriceras på Ringön och det finns möjlighet för studiebesök och se tillverkningen live, säger Elsa.

Internationell konferens om hampa

Elsa föreläste nyligen på en internationell konferens om hampa med ungefär 300 åhörare från nästan samtliga världsdelar.

- Hoppet fick stort utrymme på konferensen och lyftes fram som föregångare för många andra aktörer, vilket är fantastiskt roligt. Vi fick frågan om vi kommer att visa upp de material vi använder i Hoppet och det är precis vad vi har tänkt att göra. Planen är att skapa en Virtual Reality (VR)-miljö inom ramen för ett samarbete med Naturvårdsverket och Smart City Sweden. Då kan man gå runt virtuellt i förskolan och titta på de innovativa material som vi använt, oavsett var du befinner dig i världen och utan att behöva flyga.

- Jag älskar nördiga konferenser, man lär sig så mycket. Vi fick till exempel se på live när prefabricerade element av hampakalk tillverkades. En blandning av hampa, kalk och vatten sprutades in i en bärande stomme av trä.

Innovativ byggbransch

Det gensvar som projektering och byggande av fossilfria förskolan Hoppet har gett, visar att byggbranschen är redo för klivet in i en mer klimatsmart värld. Att planera för en högre grad av cirkularitet av nya byggnader, innebär minskad resursanvändning, minskat byggavfall, minskade transporter och därmed även minskad klimatpåverkan.

- När första Hoppet-förskolan på Backa kyrkogata någon gång långt in i framtiden är uttjänt, kan byggkomponenterna återbrukas eller materialåtervinnas i större utsträckning än en traditionell förskola, och det är rätt väg att gå, menar Elsa.

- Vi hoppas att vi med Hoppet kan visa att det är möjligt att nå fossilfri byggnation inom tio år.

För mer information om materialval för en mer klimatneutral och fossilfri byggbransch, hör av dig till Elsa Fahlén, innovationsledare för Hoppet på 070-290 86 24, elsa.fahlen@lf.goteborg.se

Fakta om hampakalk

Hampakalk består av industrihampa som finhackats och blandats med vatten och kalk. Hampa är ett bra material ur klimatsynpunkt då det binder koldioxid genom fotosyntesen när den växer. Hampaplantan är snabbväxande även i svenskt klimat och skördas årligen. Det är den inre kärnan av hampan som an­vänds till hampakalk.

Text: Göteborgs stad

www.goteborg.se

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  399
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1462

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3766
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4918
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2640
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2444