Feb 27, 2022

Göteborgarna vill sortera sitt avfall nära bostaden


Majoriteten av göteborgarna är nöjda med avfallshanteringen. Men de vill ha bättre möjlighet att sortera farligt avfall, elektronik och grovavfall nära bostaden. Det visar den senaste attitydundersökningen som Kretslopp och vatten har gjort.

Vartannat år gör förvaltningen Kretslopp och vatten en undersökning av vad göteborgarna tycker om avfallshanteringen och beteende, attityder och värderingar kopplat till avfall. I höstas skickades en enkät ut till lägenhetsboende respektive villaägare. Resultatet visar att göteborgarna överlag är nöjda med hur avfallshanteringen fungerar. Men många lägenhetsboende vill att det ska vara lättare att sortera och lämna allt avfall nära hemmet, framförallt grovavfall, elektronik och farligt avfall. Svaren speglar väl hur det ser ut i många flerbostadshus där det saknas möjlighet att regelbundet gör sig av med detta avfall i fastigheten.

– Kretslopp och vatten har flera fastighetsnära tjänster för grovavfall, elektronik och farligt avfall, men vi vet också att det kan vara svårt att hitta utrymme för sortering i flerbostadshus. Då är farligt avfallbilen ett alternativ. säger Hilda Kraamer chef för avfallsavdelningen på Kretslopp och vatten, Göteborgs stad, och tillägger:

– Dessutom tar större butiker som säljer elektronikprodukter emot elavfall. Förra året startade vi även en tjänst för hämtning av grovavfall hemma.

Villaägarna är mer nöjda än de som bor i lägenhet och de flesta tycker att det är enkelt att lämna grovavfall, elavfall och farligt avfall på återvinningscentralen, troligen för att de flesta villaägare har bil. De tycker att också öppettiderna är bra, men många är missnöjda med köer och trängsel.

– Vår mest populära återvinningscentral är Högsbo och det är också vår minsta. Där är det ofta köer och trångt. Vi har nu startat arbetet med att bygga en ny, tre gånger så stor återvinningscentral i samma område som kommer att ersätta den gamla. Vi siktar på att kunna öppna den om ungefär fyra-fem år, säger Hilda Kraamer.

De flesta göteborgare uppger att de sorterar sitt avfall och att de har stort förtroende för att det som samlas in behandlas på ett riktigt sätt. En övervägande del av både lägenhetsboende och villaägare uppger också att de försöker minska sitt avfall och återbruka eller lämna till återbruk. De säger sig även vara beredda att ändra sin livsstil för att minska sin miljöpåverkan från konsumtion.

Fotnot: Många lägenhetsboende kan sortera förpackningar och tidningar i soprummet, men inte alla - det beror på fastighetsägaren. Om regeringens promemoria "En förbättrad förpackningsinsamling" går igenom kan det dock bli obligatoriskt. Där föreslås att kommunerna tar över ansvaret och att insamlingen av de vanligaste förpackningsslagen: papper-, plast-, glas- och metallförpackningar, från hushållen ska ske fastighetsnära.

Text: Göteborgs stad

https://goteborg.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  4
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  195
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  296
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1847

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  125
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  138
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4150
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5449
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2724