Aug 12, 2021

Gemensamt ansvar kan förebygga vattenskador i bostaden


Redan 1977 påbörjades ett samarbete mellan försäkringsbolag och aktörer i byggbranschen för kartlägga och förhindra vattenskador men det skulle gå många år innan arbetet riktigt tog fart. Det var inte förrän i början av 2000-talet när många felaktigt utförda installationer samt nytt och ibland undermåligt material skapat stora skador som sammanslutningen Vattenskadecentrum regelbundet började kartlägga vattenskador i villor och flerfamiljshus.

Thomas Helmerson är spindeln i nätet på Vattenskadecentrum. Han en bakgrund inom intresseföreningen Säker vatten, för auktoriserade VVS-företag. De senaste 7–8 åren har han arbetat med att belysa frågan om hur vattenskador kan förebyggas i våra hem. Det stora arbetet är sammanställningen av statistik i en årlig vattenskaderapport som baseras på försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador.  

Vattenskaderapporten

I vattenskaderapporten finns framför allt statistik från villor eftersom vattenskador i en bostadsrätt oftast hanteras inom föreningen och därmed inte blir ett försäkringsärende. Thomas är dock övertygad om att skadebilden är densamma oavsett om det är villor eller flerbostadshus. Enligt rapporten sker de flesta vattenskador i kök (35%) och i våtrum (26%). I många nybyggda lägenheter med öppen planlösning innebär dessutom en vattenskada i köket även en vattenskada i vardagsrummet. 

Läckande diskmaskiner och kyl/frys är utrustning i hemmet som orsakar många vattenskador. När det gäller vattenskador från ledningar och tätskikt handlar det oftast om att underhållet är eftersatt. Gamla rör blir helt enkelt utslitna och läcker. 

Genom åren har olika byggmetoder och material använts och ibland har det fuskats lite när det har varit byggboom. Idag blir materialen bättre och bättre som t.ex. tätskikten. Rören har en viss livslängd men med hjälp av förbättrade installationssätt och kopplingar kan livslängden ändå påverkas. Säker vatten har också tillsammans med flera försäkringsbolag, byggföretag och tätskiktbranschen tagit fram en konstruktion till en vägg som ska stå emot vattenskador. 

Gemensamt ansvar

För att kunna förebygga vattenskador är det enligt Thomas viktigt att alla inblandade tar ett gemensamt ansvar. Företagen som tillverkar vitvarorna måste bli bättre på att utveckla utrustning som inte läcker och håller längre. Bostadsrättsföreningarnas styrelser måste se till att ta fram en underhållsplan och att byta stammar i tid, ca vart 50–60 år vilket ger bästa styrningen att minimera vattenskador. Slutligen måste de boende använda läckageskydd under diskmaskin och kyl/frys så att eventuella läckor upptäcks tidigt. Det är också viktigt att rengöra golvbrunnen i badrummet och att hålla utkik efter bubblor i plastmattan. På så sätt kan vi minska vattenskadorna i våra hem.   

Till bostadsrättsföreningarnas styrelser vill Thomas tipsa om att börja kartlägga statusen på föreningens rör, installationer och tätskikt samt att de ställer krav på utförande enligt gällande regler.

“De entreprenörer som boende anlitar för renoveringar ska ha kunskap om Boverkets byggregler och Branschregler 2021:1. Det är också viktigt att renoveringen besiktas, inte bara efteråt, utan också under arbetets gång.” /Thomas Helmerson, Vattenskadecentrum

Text: Linda Svedin

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 

 

 

 

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437