Cirkusparken på Nordost är ett resultat av de boendes önskemål och idéer. Bild: AB Gavlegårdarna

Aug 25, 2020

Gavlegårdarna - en av fyra finalister i tävling om Årets bästa renoveringsobjekt


Stadsdelen Nordost i centrala Gävle har de senaste åren genomgått en stor stadsdelsförnyelse och en omfattande renovering vilket nu har lett till en finalplats i Sveriges Allmännyttas tävling om Årets bästa renoveringsobjekt.

De olika projekten som tävlar ska utgå från de boende och deras behov och bedöms utifrån bland annat nytänkande, boendepåverkan, mötesplatser, ekonomi, bevarande av kvaliteter och mervärden som projektet bidrar med. Det som är nytt för årets tävlingsomgång är ett ökat fokus på hållbarhet i renoveringar.

Gavlegårdarnas projekt har omfattat allt från renovering av fasader och balkonger till nya gårdsplaner och nya moderna återvinningsrum. De boende i stadsdelen har haft stort inflytande i projektet, där både vuxna och barn har deltagit i arbetsgrupper och workshops kring den nya stadsdelen.

Den omtyckta Cirkusparken, som är både lek- och mötesplats för det nya Nordost, har exempelvis utformats enligt de boendes idéer och önskemål.

Sveriges Allmännytta, branschorganisation för 312 allmännyttiga bostadsföretag som förvaltar mer än hälften av Sveriges hyresbostäder, har tillsatt en jury som utser en vinnare vid Sveriges Allmännyttas fastighetsutvecklingsdag som genomförs digitalt den 31 augusti.

Övriga finalister är Tunabyggens renovering av bostadsområdet Tjärna Ängar, Enköpings Hyresbostäders renovering av Romberga och Svenska Bostäders ombyggnad av Kvarteret Hedvig.

 • Nov 25, 2020

  Tomträttsavgäld eller friköpt mark?

  Nyheter Merkostnad för föreningen och kraftigt höjda boendekostnader för de boende. Det kan bli konsekvensen när markhyran till kommunen riskerar att chockhöjas. Lagen om tomträtt som tillåter bostadsrättsföreningar att hyra marken fastigheten står på av kommunen skapar nu oro hos föreningar.
  21
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Undvik kostsamma konflikter i bostadsrättsföreningen

  Vem ansvarar för golvbrunnen och vem för stammarna? Hur påverkar det renoveringar i enskilda lägenheter, stambyten och eventuella vattenläckor? Det är frågor som Säker Vatten dagligen svarar oroliga bostadsrättsföreningar.
  38
 • Lagar & Regler

  Vad gäller vid uthyrning i andra hand?

  Förr eller senare kommer frågan upp i alla bostadsrättsföreningar, stora som små. Någon av medlemmarna vill hyra ut sin bostad i andra hand.
  1293

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2372
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3110
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1992