Jan 27, 2022

Gamla golv blir som nya med nygammal teknik


Martin och Sami är två av fyra delägare i golvrenoveringsföretaget Ajour Trading Sweden AB. De menar att det (nästan) inte finns några stengolv som inte kan återfå sin forna glans. Det viktigaste arbetet börjar dock när renoveringen är klar.

Med sin slogan “Varför lägga nytt golv när vi kan få era gamla som nya?” är det lätt att tro att Ajour Trading är ett av företagen som startats i kölvattnet av den rådande klimatdebatten. Faktum är att delägaren Martin Löhesaars pappa startade företaget redan för 35 år sedan och att Martin började jobba med renovering av golv redan som yngling. Sedan några år tillbaka är han en av fyra delägare i företaget.

Från början var det tänkt att de skulle sälja slipmaskiner och polermedel, en teknik som pappan tagit med sig från Medelhavet. De insåg dock tidigt att det var många som efterfrågade tjänsterna så därför började de erbjuda även renovering och restaurering av stengolv. Sami Huhtala är också delägare och han menar att restaurering av gammal sten är hela grundtanken i deras entreprenad. 

“Ur miljöaspekt är det ju inte bra att bryta nytt berg för att lägga stengolv när vi kan återskapa det gamla golvet.” /Sami Huhtala, Ajour Trading

Enligt Martin har efterfrågan på deras tjänster alltid varit stor på grund av att många fastigheter har gamla stengolv i behov av renovering eller restaurering. Framför allt om golven inte har städats med rätt produkter. Om ytorna är väldigt grova och urholkade är det framför allt slipning, lagning och polering som är de vanligaste åtgärderna. Är ytorna däremot släta men smutsiga blir det djuprengöring och impregnering med den klassiska produkten stentvål. De får också en hel del arbeten på nybyggen där golv och fönsterbänkar inte skyddats under byggtiden och blivit repiga eller kantstötta redan innan huset är klart. 

“Sten är ett starkt material som kan återfå sin forna lyster. Många gånger håller stengolven längre än resten av byggnaden.” /Martin Löhesaars, Ajour Trading

Ungefär var fjärde stenrenovering för Ajour Trading är en bostadsrättsförening. Just nu är de ute på ett stort projekt där de renoverar 53 trapphus för bostadsrättsföreningen Solbacken i Bohus. Det viktigaste arbetet börjar dock när renoveringen är klar. Då ska föreningen se till att trapphuset underhålls med rätt produkter. Då kan golven hålla sig fräscha i många år. Därför lägger Martin och Sami också stor vikt vid att utbilda städpersonalen i hur de ska vårda golven så att de håller längre. De tipsar också om att det kan vara värt att lägga några extra kronor på en nedsänkt skrapmatta som skyddar det nyslipade golvet.

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725