May 31, 2021

Fyra renoveringar du ska utföra under sommaren


Många renoveringsarbeten är säsongoberoende och går bra att utföra året om. Men vissa enstaka görs med fördel under de varmare och (ofta) torrare sommarmånaderna. Ireno hjälper dig reda ut vilka renoveringsprojekt du bör fokusera på i sommar.

Semester innebär för många inte bara tid för efterlängtad vila, utan även en möjlighet att ta tag i alla de hemmafix-projekt som annars kan vara svåra att hinna med i vardagspusslet. De flesta interiöra projekt fungerar alldeles utmärkt att genomföra året om, men när det kommer till exteriöra projekt kan du ha en fördel av att planera efter säsong. Här kommer några renoveringsprojekt som ofta är positiva att utföra under sommarens (ofta) varmare och torrare månader:

1. Fasadmålning

Många fasadfärger torkar dåligt vid låga temperaturer eller för hög luftfuktighet. Därför kan sommaren vara ett bra tillfälle för denna typ av projekt.

2. Byta eller renovera tak

Byta tak går bra att göra året runt, men är bäst att göra när nederbörden är som minst.

3. Byta eller renovera fönster

Då fönsterarbeten ibland kan leda till att boendemiljön tillfälligt påverkas, kan det vara lämpligt att utföra under mer behagliga temperaturer.

4. Bygga stomme

Skall man bygga stomme till något projekt, så är sommaren bäst med minst risk för att bygga in fukt.

Renoveringar att utföra på våren:

Så fort tjälen släppt går det bra att börja utföra markarbeten för olika projekt, som exempelvis utbyggnader, pool, altan med mera. Även plantering av träd och annan växtlighet lämpar sig bäst på våren så att rötterna hinner växa till sig innan sommaren.

Renoveringar att utföra på hösten:

De flesta renoveringsprojekt går att genomföra under hösten, men man behöver planera för att täcka in, isolera och skydda känsliga projekt som kan påverkas av kallt väder eller nederbörd.

Renoveringar att utföra på vintern:

Vid en mild vinter kan du ofta genomföra samma typ av renoveringar som under hösten, och nästan alla former av inomhusrenoveringar går bra. Vissa typer av inomhusarbeten kräver dock god ventilation, så planera gärna ihop med din hantverkare så att ni finner lämpliga lösningar för detta även under kallare temperaturer.

Bonustips:

Om du ska vara bortrest något i sommar är det ett ypperligt tillfälle att genomföra interiör renovering av ytor som du annars behöver nyttja dagligen, som exempelvis kök eller badrum. Tänk bara på att det är extra viktigt att inte slarva med planeringen om du inte kommer finnas tillgänglig på plats medan renoveringen utförs. 

Text: Ireno

www.ireno.se

 • Sep 27, 2021

  Projekt för ökad kännedom om ventilation

  Nyheter Vecka 37 startade en stor rikstäckande kampanj med namn Hur andas ditt hus? Det är branschorganisationen Svensk Ventilation som driver kampanjen i syfte att utbilda Sveriges befolkning om ventilation och vikten av ett bra inomhusklimat. Håll utkik efter kampanjens dekaler, de syns gärna i samband med en uteluftsgaller eller ett luftdon. Kampanjen sker främst digitalt men också fysiskt. Alla medlemmar som vill kan vara med och bidra till ökad kunskap.
  5
 • Sep 27, 2021

  (Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

  Nyheter Tillgång till en garage- eller parkeringsplats är för många ett måste när de letar nytt boende. Frågor och funderingar kring garage- och parkeringsplatser är därför återkommande i en bostadsrättsförening. Vanliga frågor är hur tilldelningen av dessa platser fungerar och hur lång uppsägningstiden är. Gäller samma regler för garageplatser inomhus som för parkeringsplatser utomhus?
  6
 • Sep 27, 2021

  Vi kan bygga klimatneutralt redan i dag!

  Nyheter Framtidens hållbara bostadsbyggande är redan här, och det doftar trä. En ny rapport framtagen av Träcentrum Norr, TCN, visar att byggbranschen kan nå de högt ställda miljömålen genom att bygga med trä och därmed binda mer koldioxid. – Tack vare kolinbindningen i hus byggda med trästomme kan vi nå klimatneutralt bostadsbyggande redan i dag, säger Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, Lindbäcks.
  7
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  150
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  308
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1055

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3426
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4424
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2162