May 31, 2021

Fyra renoveringar du ska utföra under sommaren


Många renoveringsarbeten är säsongoberoende och går bra att utföra året om. Men vissa enstaka görs med fördel under de varmare och (ofta) torrare sommarmånaderna. Ireno hjälper dig reda ut vilka renoveringsprojekt du bör fokusera på i sommar.

Semester innebär för många inte bara tid för efterlängtad vila, utan även en möjlighet att ta tag i alla de hemmafix-projekt som annars kan vara svåra att hinna med i vardagspusslet. De flesta interiöra projekt fungerar alldeles utmärkt att genomföra året om, men när det kommer till exteriöra projekt kan du ha en fördel av att planera efter säsong. Här kommer några renoveringsprojekt som ofta är positiva att utföra under sommarens (ofta) varmare och torrare månader:

1. Fasadmålning

Många fasadfärger torkar dåligt vid låga temperaturer eller för hög luftfuktighet. Därför kan sommaren vara ett bra tillfälle för denna typ av projekt.

2. Byta eller renovera tak

Byta tak går bra att göra året runt, men är bäst att göra när nederbörden är som minst.

3. Byta eller renovera fönster

Då fönsterarbeten ibland kan leda till att boendemiljön tillfälligt påverkas, kan det vara lämpligt att utföra under mer behagliga temperaturer.

4. Bygga stomme

Skall man bygga stomme till något projekt, så är sommaren bäst med minst risk för att bygga in fukt.

Renoveringar att utföra på våren:

Så fort tjälen släppt går det bra att börja utföra markarbeten för olika projekt, som exempelvis utbyggnader, pool, altan med mera. Även plantering av träd och annan växtlighet lämpar sig bäst på våren så att rötterna hinner växa till sig innan sommaren.

Renoveringar att utföra på hösten:

De flesta renoveringsprojekt går att genomföra under hösten, men man behöver planera för att täcka in, isolera och skydda känsliga projekt som kan påverkas av kallt väder eller nederbörd.

Renoveringar att utföra på vintern:

Vid en mild vinter kan du ofta genomföra samma typ av renoveringar som under hösten, och nästan alla former av inomhusrenoveringar går bra. Vissa typer av inomhusarbeten kräver dock god ventilation, så planera gärna ihop med din hantverkare så att ni finner lämpliga lösningar för detta även under kallare temperaturer.

Bonustips:

Om du ska vara bortrest något i sommar är det ett ypperligt tillfälle att genomföra interiör renovering av ytor som du annars behöver nyttja dagligen, som exempelvis kök eller badrum. Tänk bara på att det är extra viktigt att inte slarva med planeringen om du inte kommer finnas tillgänglig på plats medan renoveringen utförs. 

Text: Ireno

www.ireno.se

 • Jun 14, 2021

  Nytt samarbete automatiserar hanteringen av digitala lås

  Nyheter I ett nytt samarbete mellan fastighetssystemleverantörerna Momentum, FAST2, Vitec och accessplattformen Amido har man tagit fram en lösning som automatiskt styr accessen till majoriteten av marknadens alla digitala lås. Genom en integration byggd på den öppna standarden fastAPI styrs accessen automatiskt via hyresavtalets giltighetstid. Först ut med den nya lösningen är Halmstads Fastighets AB.
  4
 • Jun 14, 2021

  Bengt Dahlgren lanserar verktyg för automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS!

  Nyheter Det finns ett behov av att öka kunskapen om klimatpåverkan från VVS, som idag är begränsad i branschen. I de få fall VVS beaktas vid beräkning av en byggnads klimatpåverkan så används generellt en schablon för all VVS. Nu möjliggörs beräkning av ett projektspecifikt klimatavtryck med hjälp av ett automatiserat verktyg.
  6
 • Jun 14, 2021

  Parkeringshuset återvinner regnvattnet

  Nyheter Parkering Malmö vill bidra till hållbar stadsutveckling och bygger nu ett parkeringshus utöver det vanliga i Sege Park – med en stomme helt i trä. Parkeringshuset har högt satta hållbarhetsambitioner, och är tänkt att bli en klimatsmart mobilitetsnod och en förebild för framtidens parkeringshus. Tillsammans med VA SYD och Malmö stad, genom EU-projektet REWAISE, byggs ett unikt system för att återvinna regnvatten i syfte att minska användningen av dricksvatten.
  4
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  680

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3116
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3982
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2292
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1910