Dec 21, 2021

Fusion av bostadsrättsföreningar – det här måste ni veta


Drömmer ni om hur det skulle vara om er bostadsrättsförening och grannföreningen skulle gå samman och bli en? Här kommer tips från experten.

En sammanslagning stavas på juridiska ”fusion” och med det menas själva förfarandet för att slå ihop två juridiska enheter. En fusion är inte bara en juridisk manöver utan det kräver en hel del hantering av andra frågor som medlemmar, anställda, avtal, samarbetspartners m.m. Här kommer juristens fem tips på vad ni bör tänka på om ni står i fusionstankar.

 1. En fusion kan innebära många fördelar för bostadsrättsföreningarna. Till exempel mindre ekonomisk sårbarhet, större muskler i upphandlingar och lägre kostnader för administration. Synergieffekterna kan bli många. Det är viktigt att tidigt hitta dessa så att ni har ett tydligt mål att sträva mot.

 2. Utred förutsättningarna för fusion tidigt. Det kan finnas vissa olikheter mellan era bostadsrättsföreningar som kraftigt kan försvåra genomförandet av en fusion. T.ex. att insatserna i de båda föreningarna är olika.

 3. Tillsätt en arbetsgrupp med representanter från alla inblandade föreningar. Arbetet med fusionen ska inte behöva tynga styrelsemöten eller störa den löpande förvaltningen.

 4. Gör en ordentlig undersökning (företagsundersökning/due dilligance) av de fusionerande bostadsrättsföreningar. Kontrollera bland annat ekonomi, rättsliga förhållanden (avtal), byggnader, lägenheter, insatser, andelstal, avgifter, tvister, fordon, fastighetsinnehav, hyresgäster m.m.

 5. Ha en transparent kommunikation med medlemmarna. Berätta vad som händer, varför och hur detta kommer påverka dem. Vissa kanske inte kommer påverkas alls, andra kanske kommer få sänkt årsavgift, vissa kanske kommer få höjd årsavgift. Glöm inte att det är medlemmarna som bestämmer så det är viktigt att få med alla på tåget.

Fusion av juridiska enheter behöver inte vara svårt. Men det rör ofta stora värden och komplexa ekonomiska och juridiska överväganden. Därtill är det en hel del myndighetskontakt samt dokument som behöver upprättas. Det kan därför vara klokt att som lekmannastyrelse kroka arm med en samarbetspartner som är expert på området.

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  8
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  8
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  612
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4908
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2629
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2436