Feb 10, 2022

Friska hus i fokus


När Lars-Åke Strömberg på Friskahusgruppen genomför OVK - obligatorisk ventilationskontroll - ligger inte fokus enbart på att mäta luftflöden. Han vill skapa friska hus som människor mår bra i. Därför menar han att han inte nöjer sig med att enbart utföra den lagstadgade kontrollen. Han vill göra mer än så.

Intresset för ett bra och hälsosamt inomhusklimat har ökat de senaste åren, särskilt på grund av pandemin. Många som har arbetat hemma har upptäckt hur viktigt det är med en bra luftkvalitet för att vi ska må bra och vara friska. 

I flerbostadshus som bostadsrättsföreningar ska OVK - obligatorisk ventilationskontroll - göras regelbundet med tre till sex års intervall beroende på ventilationssystem. Kontrollen ska genomföras av en certifierad kontrollant och hen ska också ge förslag på energibesparande åtgärder. Regelverket säger dock inget om hur många som bor i bostaden utan samma regler gäller oavsett antal. Detta påverkar givetvis luftkvaliteten i bostaden och i förlängningen hälsan för de som bor där.

Lars-Åke Strömberg arbetar på Friskahusgruppen och genomför OVK i många flerbostadshus. Han börjar alltid med att undersöka hur ventilationssystemet är uppbyggt och vilka funktioner aggregatet har. Han mäter luftflöden stickprovsvis och kontrollerar om flödena kan öka om fler personer vistas i fastigheten. Sedan tittar han om tilluftskanalerna är rena och servade så att frisk luft kan komma in och slutligen undersöker han om systemets värmeväxlare fungerar som det ska och att filter och packningar är hela. På så sätt kan han ringa in eventuella problemområden. 

“Både luft som är för torr och för fuktig kan skapa problem för de som vistas i fastigheten och för höga halter koldioxid mår vi heller inte bra av.” /Lars-Åke Strömberg

Lars-Åke nöjer sig dock inte med att enbart genomföra de lagstadgade kontrollerna. Han tycker att det är viktigt att anpassa ventilationen efter de förutsättningar som råder i bostaden till exempel hur många som bor där och istället fokusera på att skapa en bra luftkvalitet.  

Om en bostadsrättsförening vid kontrollen visar sig ha en bristfällig ventilation så ger Lars-Åke förslag på vilka åtgärder som kan vidtas för att uppnå ett bra inomhusklimat. I samband med det kan han också ge förslag till energieffektiviserande åtgärder för fastigheten. Det kan till exempel vara byggnadstekniska åtgärder som att tilläggsisolera vinden eller att föreslå ett energieffektivare uppvärmningssätt som värmepump. 

“Genom att utföra OVK kan vi på Friskahusgruppen ge våra kunder ett kvitto på att de har ett bra inomhusklimat.” /Lars-Åke Strömberg

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725