Dec 8, 2021

Framtidens parkeringshus är digitala


Inför beslutet att bygga Hötorgsskraporna sa borgarrådet Yngve Larsson att den nya stadsbilden handlade om att skapa tro på framtiden. I samband med byggandet bildades också det parkeringsföretag som idag heter Aimo Park (Artificial Intelligence Mobility). Då hade de ca. 630 parkeringsplatser. Idag har företaget 300 000 parkeringsplatser runt om i Sverige och vill med sina tjänster också vara med och påverka framtidstron genom att främja utvecklingen av smartare och mer hållbara städer.

Sedan två år tillbaka är det den japanska jätten Sumitomo som äger företaget Aimo Park. Sumitomo ser parkering som en integrerad del av samhället och anser att även andra tjänster som till exempel elbilsladdning, uthyrning av elscooter och delningstjänster för elbilar bör vara en del av konceptet. 

Peder Ståhlberg är VD på Aimo Park som erbjuder parkeringstjänster från Haparanda till Trelleborg. Han har arbetat på företaget i 20 år och tycker att sättet vi parkerar på inte har förändrats särskilt mycket under de åren. Däremot är det mycket annat som är nytt.  

“Syftet är detsamma, vi vill ha någonstans att ställa bilen men betalningssättet och erbjudandet av kringtjänster har förändrats mycket.” /Peder Ståhlberg, Aimo Park

I flera av Aimo Parks garage är betalningen helt digitaliserad Kameror läser av registreringsskylten på bilen och sedan kan kunden välja att betala med mobilen, på webben eller med e-faktura. Kunderna har också digitala tillstånd och garagen öppnas med tagg eller sms-kod. Peders förhoppning är att kunderna ska kunna göra allt digitalt i framtiden. 

På senare år har Aimo Parks kunder efterfrågat andra tjänster i anslutning till garagen. Störst är givetvis efterfrågan på elbilsladdning men även till exempel att garagen ska fungera som pick-up points för beställda varor. Viktigast för deras kunder är dock att garagen är rena, trygga och säkra. Därför är garagen utformade med mycket glaspartier och funktionell belysning. I vissa garage finns också säkerhetsbevakning med hundar. 

Aimo Park ansvarar för många bostadsrättsföreningars garage och Peder uppmanar också föreningarna att se till garagens fulla potential. Många gånger finns det mycket att göra för att utveckla verksamheten till exempel genom att digitalisera. Ett annat sätt är att öppna upp garagen för att öka beläggningen och därmed intäkterna till föreningen. 

Många ser parkeringshuset som en statisk inkomst och en service till sina medlemmar. Jag ser att det finns en stor potential för föreningarna att förbättra sin ekonomi.” /Peder Ståhlberg, Aimo Park

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437