Nov 16, 2021

Framtidens boende – socialt byggande och självbyggeri


Fler och fler väljer att själva utforma och bygga sina egna hus i gemenskap med andra. På konferensen om socialt byggande och självbyggeri den 18–19 november delas erfarenheter och det senaste inom forskning och utveckling på området. – Det här är viktigt. Fler sätt att bygga och bo behövs i Sverige, som komplement till den traditionella bostadsmarknaden. Och det är jättespännande att titta på detta utifrån perspektiv i Bergsjön, säger Pernilla Hallberg från Bergsjön 2021.

Av gammal vana letar nog de flesta efter en ny bostad via bostadskön eller på Hemnet. Men det är också fler och fler som väljer att driva och bygga sina egna bostadsprojekt. Fenomenet som bland annat byggemenskaper eller självbyggeri är än så länge vanligare utomlands än i Sverige.

– Olika former av socialt byggande är stort i många länder, men intresset har också tagit fart i Sverige, säger Tinna Harling, arkitekt, projektledare, ordförande för Egnahemsfabriken på Tjörn och en av festivalgeneralerna.

Gå samman och bygga själva
Det handlar om människor som av olika anledningar inte kan hitta den typ av bostäder de vill ha på den plats där de vill bo, och som i stället bestämmer sig för att gå samman och bygga själva.

– Detta är vanligt till exempel på landsbygden, där det är svårt att få vinst för den som bygger. Det kan också vara en grupp människor som vill bo på ett särskilt sätt. Man kanske vill dela på vissa funktioner eller leva mer hållbart, säger Tinna Harling.

Konferensen om Socialt byggande är en mötesplats som tar ett brett grepp på frågan. Under de två dagarna finns 80-tal programpunkter med forskare, aktörer och medlemmar från olika former av socialt byggande som till exempel bo- och byggemenskaper i Sverige och övriga världen.Det behövs fler sätt att bygga och bo på i Sverige, säger Pernilla Hallberg från Bergsjön 2021, som är med och arrangerar en konferens om socialt byggande och självbyggeri den 18-19 november.

Spännande program
Deltar gör bland annat Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt och Karolina Skog, Sveriges miljöminister 2016–2019, som nu är regeringens särskilda utredare för utredningen om socialt hållbar bostadsförsörjning.

– Det finns massor av spännande programpunkter. Karolina Skog kommer till exempel att berätta om hur staten skulle kunna stötta det icke vinstdrivna byggandet. Det finns också jättemycket konkreta erfarenheter och tips från pågående projekt att ta del av, säger Tinna Harling.

Stora möjligheter
Bergsjön 2021, som är ett samarbete mellan tio fastighetsägare i Bergsjön, är med och organiserar konferensen och ser stora möjligheter med socialt byggande.

– Vi vill se många olika boendeformer i Bergsjön och vet att finns intresse för den här typen av byggande i Bergsjön, säger Pernilla Hallberg. Men det krävs en del mod, en del nya rutiner och att många olika parter tillsammans bestämmer sig för att åstadkomma en förändring och göra allt de kan utifrån sina mandat, säger Pernilla.

FAKTA / Konferens i socialt byggande och självbyggeri
Vad: Mötesplats och inspiration för inkluderande byggande och boende. Konferensen har i år tre huvudteman: Civilsamhällets förmåga, Inkludering och integration, samt Byggande för omställning. Bakom Socialt byggande står ett 20-tal organisationer, bland annat Boverket, Egnahemsbolaget, Coompanion, Chalmers, RISE, Bergsjön2021, Föreningen för Byggemenskaper med flera.
När: 18–19 november 2021
Var: Garveriet i Floda

Text: Bergsjön2021

https://www.bergsjon2021.se/

 • Dec 7, 2021

  Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

  Nyheter En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?
  6
 • Dec 7, 2021

  FMF reder ut fastighetsmäklarnas skyldigheter i arbetet mot penningtvätt

  Nyheter Till följd av den nya fastighetsmäklarlagen har fastighetsmäklarföretag fått ett större ansvar i kampen mot organiserad brottslighet. Fastighetsmäklarföretag har nu ett ansvar att införa interna rutiner för hanteringen av penningtvättsfrågor.
  6
 • Dec 7, 2021

  Bostäder och kontor växelverkar i framtidens smarta energisystem

  Nyheter En viktig del av framtidens smarta och effektiva energisystem handlar om att skapa lokala energisystem där olika byggnader kan dela med sig av sitt energiöverskott. Detta har redan demonstrerats på Chalmers campus i Göteborg där byggnaderna idag utgör ett eget energisystem, kopplat till stadens gemensamma nät. Nu tas ytterligare ett steg när närbelägna Riksbyggens Brf Viva kopplats till en kontorsbyggnad på campus för att utbyta värme och kyla.
  6
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  306
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  495
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1306

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3635
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4740
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2570
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2332