Nov 21, 2021

Fortifikationsverket och Bengt Dahlgren har gjort en handbok om brandskydd tillsammans


Fortifikationsverket som äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter såg ett behov att öka kunskapen om brandskydd i sin organisation. Tillsammans med teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren har de tagit fram en specialanpassad brandskyddshandbok som ska ge svar på de vanligaste frågeställningarna avseende militära anläggningar.

Försvarsmakten bygger och utvecklar nya fastigheter för sin specifika verksamhet i hög fart. Per Höglund, specialist brand på Fortifikationsverket ser ett behov av att bygg kunskap och kompetens inom olika lagstiftningsområden (tex brandskydd och säkerhetsskydd) för att hålla hög kvalitet på utvecklingen. När Per kom i kontakt med Maria Wallgren Gyllentri, Brandkonsult på Bengt Dahlgren väcktes idén att skapa en specialanpassad brandskyddshandbok för de vanligaste frågeställningarna för Fortifikationsverket.

-Jag tror mycket på samarbete och samverkan då det handlar om att öka både kunskapen och förståelsen för Försvarsmaktens förutsättningar och behov. Bengt Dahlgren hade redan ett bra underlag att utgå ifrån. Nu har vi specialanpassat den efter Fortifikationsverket behov och förutsättningar och på det sättet skapat en användbar produkt tillsammans.

-Både Per och jag drivs av att förbättra nivån på brandskydd i Sverige. Det här samarbetet är ett bra exempel på något som kommer göra skillnad ute i Fortifikationsverkets fastigheter, fyller Maria Wallgren Gyllentri i.

-Säkerhet är självklart väldigt viktigt när det kommer till Försvarsmaktens fastigheter. Brandskydd och säkerhet hänger ihop, vi kan bli ännu bättre på att jobba med dessa frågor parallellt, där tror jag att vår handbok kan bli ett viktigt verktyg, säger Per.

- Brandskydd berör så många, både de som projekterar, äger och förvaltar, samt vistas i byggnader. Med den här handboken kan vi bättre nå ut till alla för att ge råd och vägledning så att säkerheten inom brandskydd blir så bra som möjligt för försvarssektorn, säger Maria.

Per avslutar; -Det är alltid en ynnest att samarbeta med människor med så hög kunskap och kompetens som Maria har. Tillsammans skapar vi en win-win-situation som kommer utveckla alla inblandade och som följd höja nivån på brandskydd i Sverige.

Bengt Dahlgren är ett privatägt teknikkonsultföretag inom samhällsbyggnad. Vi tillhandahåller kvalificerade ingenjörer inom installation, brand & risk, bygg & fastighet och energi & miljö.

Företaget grundades 1952, och har sedan dess vuxit till att bli en av Sveriges ledande oberoende konsulter utan bindningar till vare sig entreprenörer eller tillverkare. Bengt Dahlgren-koncernen har drygt 600 medarbetare som verkar i hela landet samt internationellt.

Text: Bengt Dahlgren

https://bengtdahlgren.se/

 • May 18, 2022

  Ordning och reda i “arga lapparnas Mecka”

  Nyheter Precis som för många andra företagare drivs Marcus Bader av frustration över produkter och tjänster som inte fungerar så bra som de skulle kunna göra. Hans nystartade företag Appsight Solutions utvecklar och säljer sådana produkter som han själv eller en kund har tänkt att “det här borde jag kunna göra bättre”.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  204
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  310
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1852

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  134
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  145
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4158
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5460
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2731