Foto: Ewa Brobäck

May 9, 2017

Första spadtaget togs för nytt Dagnyhus


Enligt Boverkets senaste prognos, som släpptes under måndagsmorgonen, ökar byggandet i Sverige. Samma dag passade HSB Dalarna på att ta det första spadtaget för brf Ivar, niovåningshuset som ska stå färdigt hösten 2018. – 20 av 25 lägenheter är redan sålda, berättade Maria Engholm, vd för HSB Dalarna, samtidigt som hon hälsade branschfolk och nya bostadsrättsinnehavare välkomna.

Glada och förväntansfulla blivande grannar mötte upp i det kyliga vårvädret på gräsplanen mellan Mormonkyrkan och Dagnyhusen på måndagskvällen. Elisabeth Tinnerholm och Elisabeth Mejer, som inte känner varandra sedan tidigare, hittade snabbt varandra bland de minglande. De upptäckte att de inte bara har köpt varsin fyra precis ovanför/under varandra i det nya Dagnyhuset som kommer att ta form det närmaste året. Båda ”Elisabetorna” befinner sig dessutom i samma fas i livet och har bestämt sig för att det nu är dags att lämna trädgårdsarbete och husskötsel bakom sig och flytta in i något nytt, fräscht och bekvämt.

– Det är spännande att få vara med från början. Läget är jättebra och vi kommer bland annat att få stora soliga balkonger, berättar de blivande lägenhetsinnehavarna.

Inredare och kommunalråd

På plats fanns också inredaren Helena Magnusson, som kommer att hjälpa de nya lägenhetsinnehavarna med alla de val som ska göras den närmaste tiden; bland annat köks- och badrumsinredningar samt golv och väggfärger.

– Jag kommer att kontakta er allesammans och boka en tid, berättade hon sedan kommunalrådet Jan Bohman bland annat hade berättat att Borlänges bostadsförsörjningsprogram för åren 2017–2020 innehåller 1 494 nya lägenheter.

– Eftersom trycket är hårt på bostadsmarknaden här i Borlänge är det extra roligt att få vara med när nya hus och områden ska byggas. Extra glad är jag över det här projektet, som har genomförts i god dialog med kringboende. Ingen har överklagat, vilket gör att tidplanen inte behöver bli försenad. Bra jobbat, HSB, summerade han.

Grillplats grävdes fram

Det traditionsenliga första spadtaget togs, förutom av Jan Bohman, av HSB Dalarnas vd Maria Engholm och Patrik Fäldt, som kommer att flytta in i lägenheten högst upp tillsammans med dottern Engla. I samma hus flyttar även sonen och hans sambo in.

– Det är framför allt läget och planlösningen som gjorde att vi föll för det här projektet, berättar Patrik.

I samband med grävningen klånkade det till i spaden och en skatt kunde plockas upp ur jorden. Innehållet visade sig vara ett presentkort på en grillplats som HSB Dalarna skänker till den nya bostadsrättsföreningen.

HSB
BRF
 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  843

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4155
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995