Mar 24, 2022

Första hjälpen vid fastighetsskador


Skador som uppstår i fastigheten är sällan ett välkommet inslag för bostadsrättsföreningar. Micke Andersson på Probaco samordnar en hel arsenal av saneringstekniker som är redo att rycka ut när olyckan är framme.

Probaco består av sex helt fristående företag med verksamhet i södra och mellersta Sverige. Tillsammans har de bildat Probaco AB med syftet att växa och bli rikstäckande. Sedan hösten 2021 har Micke Andersson uppdraget som marknadsansvarig samordnare för de sex företagen och deras cirka 140 anställda. 

Micke förklarar att Probacobolagen arbetar med allt inom skadeservice vilket kan vara en hel del men framför allt handlar det om olika typer av sanering och avfuktning. Sanering görs vid både brand, mögel, asbest, radon och klotter medan avfuktning främst sker i samband med vattenskador eller brand. Eftersom företaget har ett helhetsansvar kring skador och både gör bedömningar, utför åtgärder samt återställer bostäder så krävs det många specifika kompetenser. 

“Vi arbetar överallt där det har uppstått olika typer av skador i fastigheter. Därför har vi många olika kompetenser inom bolaget.”
Micke Andersson, Probaco

Vid alla skador är det viktigt att åtgärder sätts in snabbt och på rätt sätt. Många gånger kan det dock dröja länge innan skadan upptäcks som till exempel vid läckage och då kan skadan ha hunnit bli omfattande. I förebyggande syfte har därför många bostadsrättsföreningar slutit avtal med företag i skadeservicebranschen för att snabbt få rätt hjälp om olyckan är framme. Som en slags första hjälpen vid fastighetsskador.

“Idag är det vanligt att bostadsrättsföreningar har avtal med ett skadeserviceföretag för att snabbt få hjälp om det uppstår skador.”  
Micke Andersson, Probaco

När en skada uppstår i en bostadsrättsförening är det skadans omfattning och placering som avgör om de boende kan bo kvar under tiden för sanering eller avfuktning. De flesta vill gärna bo kvar och många gånger går det att begränsa arbetet till ett eller ett par rum så att övriga delar av bostaden fortfarande kan nyttjas. Vid totalsanering måste dessvärre alla boende flytta ut. 

I de flesta fall får Probaco rycka ut när skadan redan har skett men vissa skador går faktiskt att förebygga som till exempel att genomföra radonmätning för att undvika att boende exponeras för radon. Ett par andra förebyggande åtgärder är våtrumsbesiktningar och fasadtvätt.

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725