Apr 29, 2022

Fördjupning och innovation nyckelord under Bostadsutvecklingsdagen 2022


Det är expertis och innovativa grepp som är fokus när Stefan Attefall leder deltagarna igenom Bostadsutvecklingsdagen 2022, som intar scenen på Bonnierhuset i Stockholm för en heldag den 31 maj.

Bostadsutvecklingsdagen 2022 arrangeras med förhoppningen att kunna leverera såväl en fördjupad lägesanalys för bostadsmarknaden som en del av svaren till deltagarna. För många finns goda anledningar till att ha koll på vad detta betyder när vi står inför stora behov av bostadstillskott i Sverige under 2020-talet.

Det blir Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank och med förflutet i Riksbanken som blir först ut bland talarna för att ge sin analys av utvecklingen i ekonomin i Sverige och globalt den närmaste tiden. Vi har förstås en högst osäker situation till följd av kriget i Ukraina, som medfört flera osäkerhetsfaktorer, skenande el- och drivmedelspriser, begynnande inflationsökning och stigande räntor.

Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet presenterar en läges- och marknadsanalys för såväl nyproduktion som successionsmarknaden. Därefter redogör tidigare miljöministern Karolina Skog för den aktuella utredningen ”En socialt hållbar bostadsförsörjning” och därefter redogör Arturo Arques, privatekonom på Swedbank för boendeekonomiska aspekter ur ett konsumentperspektiv.

Lägesstatus hyresbostäder idag och i framtiden

Lennart Weiss, kommersiell direktör hos Veidekke för resonemang kring ämnet ”Skenande materialpriser och stigande boendekostnader – vad gör vi åt det”. Efter lunch diskuteras hyresrättens roll nu och framöver från såväl ”beställarperspektiv” via Fredrik Törnqvist, VD för Stångåstaden och ”entreprenörens perspektiv” via Stefan Ränk, VD för Einar Mattson.

Riksbyggens vice VD Mårten Lilja redogör för ett ”case” – de koncept som Riksbyggen tagit fram för att öka möjligheten för fler målgrupper att kunna efterfråga en bostad. ”Rum för hela livet” lyder devisen, inom vilken olika kategorier av bostäder erbjuds, och därtill vissa särskilda koncept som Hyrköp av bostadsrätt för unga vuxna, Bonum för äldre.

Ägarlägenheter är på uppgång – det händer

På flera håll i landet – mest i Stockholm – satsas det nu på ägarlägenheter, en relativt ny upplåtelseform för att få fart på bostadsbyggandet som introducerades för drygt tio år sedan, men som inte hittat sin ”form”. Nu tar utvecklingen fart, visar statistiken och Svefa har tagit fram en högintressant rapport som ger deltagarna en allsidig bild och presetnerar en marknadsanalys nu och framöver. Rapporten presenteras under eftermiddagen av Helena Dahlhamn, affärsområdeschef hos Svefa.

Mikael Anjou, VD för Sizes tillika författare till den uppmärksammade boken ”Den ineffektiva byggbranschen från 2019, gör en intressant presentation med utgångspunkt från boken, och redogör för hur byggbranschen bör förändras de kommande åren.

Bostadsutvecklingsdagens avslutning med Terese Bengard, verksamhetschef hos ”Hela Sverige ska leva” bär titeln ”Hållbart tillsammans – stad och land i balans – realitet eller utopi?”. Vi har ju alla under pandemin blivit varse om att ”hemarbete” och digitalisering öppnar upp för att bo och arbeta utanför storstaden. Landsbygdstrenden är uppenbar. Det går att leva och bo i hela Sverige. Men varför är det så svårt att kunna bygga utanför städerna? Vilken roll spelar landsbygderna i framtidens hållbara samhällen?

Text: Stordåhd

https://storkom.ocast.com/se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725