May 2, 2022

Fördelarna med att byta ut sin gamla balkong


Det är inte ovanligt att äldre balkonger är för små till ytan för att få plats med det man vill på dem. För att kunna möblera och få större njutning och nytta av den väljer många att passa på att bygga en större när det är dags för underhåll. – En balkong har en teoretisk livslängd på 50 år och behöver sedan renoveras på ett eller annat sätt. Många väljer då att byta ut sin balkong helt mot en större och modernare, säger Pär Haglind, vd på TBO.

Tänk dig en sommarkväll när det fortfarande är ljummet ute och de långa dagarna gör att det ännu är ljust. Om du är lycklig nog att ha en stor balkong att gå ut på kan du njuta av den friska uteluften, kanske med något gott att dricka – i sällskapet av bara dig själv eller med någon du tycker om att spendera tid med.

Men många hushåll saknar en bra balkong att kunna vistas på. Det kan vara så att det finns en balkong, men att den är för liten eller i så dåligt skick att man inte vill använda den särskilt mycket. I andra fall saknas balkong helt. Om du i det fallet bor i en bostadsrätt kan du föreslå till styrelsen att de ska ansöka om bygglov till att bygga. Förmodligen är ni flera i föreningen som har samma önskan.

Små balkonger vanligt på äldre fastigheter

Om du är en av dem som bor i en fastighet med en gammal, liten balkong har du bra möjligheter till en ordentlig förbättring. Pär Haglind, vd på TBO, berättar att balkongbyte är deras största marknad.

– Det kan till exempel ha hänt något i bostadsrättsföreningen som gör att man måste göra något åt skicket på balkongerna. En balkong har en teoretisk livslängd på 50 år och behöver sedan renoveras på ett eller annat sätt. De som vi byter nu är så gamla som 60-70 år. Det går att laga de befintliga balkongerna till en viss gräns, sedan är det utbyte som gäller, säger Pär.

Att byta ut den gamla balkongen helt är något man många gånger tjänar på. Kostnaden är oftast inte dyrare än renoveringen av den gamla, och dessutom blir den nya balkongen både större och fräschare.

– En lagning är förhållandevis dyr mot vad man får ut. Ibland funkar det inte att bygga en större balkong av byggnadstekniska anledningar eller på grund av bygglov, men när det går passar de allra flesta på att göra det. Såklart vill man ha en så stor balkong som möjligt, speciellt om den ska vara inglasad, vilket 90-95 procent av våra kunder väljer, berättar Pär.

Förbättrad trivsel med en ny och större balkong

Kunder som valt att byta ut sin balkong mot en ny och större trivs särskilt bra med att äntligen kunna inreda och pyssla som de vill på den nya ytan. Genom att ha plats för möbler och gott om yta att röra sig på blir balkongen en plats för umgänge och avslappning. Med inglasning går det att njuta av den under större delen av året.

Alternativet för den som redan är nöjd med sin befintliga balkong och bara vill utföra en renovering går också bra.

– Då knackar vi bort trasig betong och gjuter på ny, och sätter upp ett nytt räcke. Balkongen får sitta kvar, jämfört mot utbyte då vi sågar bort hela den gamla balkongen och sätter upp en ny och större, säger Pär.

Text: TBO

www.tbo.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725