Feb 6, 2022

Förändrad prioriteringsordning hos dagens bostadsköpare


För tio år sedan tillhörde ekonomi och finansiering de tyngst vägande faktorerna vid val av bostad, idag är det i allt högre grad den nya bostadens läge och omgivning som fäller avgörande, medan de ekonomiska aspekterna sjunkit på listan. Detta visar en nyligen genomförd enkät bland nyblivna bostadsägare i åldrarna 30 – 70 år över hela landet.

Syftet med undersökningen har varit att få en ökad förståelse för hur det set ut på bostadsmarknaden när det gäller planer på köp av nytt boende, vilka aspekter som driver och skapar förutsättningar för köp av ny bostad samt vilka orosmoment som kan finnas i samband med en eventuell bostadsaffär.

De tillfrågade har fått ange de tre främsta anledningarna till att de köpt den bostad där de nu bor. Alternativen man fick rangordna var:

Området där bostaden ligger

Bostadens placering/läge i området

Grönområde i anslutning till bostaden

Storleken på bostaden

Boendekostnad (finansiering)

Boendekostnad (underhåll, uppvärmning etc.)

Utseendet på bostaden (exteriör)

Utseendet på bostaden (interiör)

Liksom för knappt tio år sedan – jämförelsetalen är hämtade från en liknade enkät genomförd i juli 2012 – är det bostadens område som är viktigast när man väljer bostad, vilket 58 % av enkätdeltagarna anger. Skillnaden mellan de som bor i villa och de som bor i bostadsrätt är marginell. Strax därpå följer bostadens storlek (vilket 46 % angett) och därefter själva läget i området (43 %).

I den tidigare undersökningen placerade sig därefter boendekostnaden uppdelad i posterna finansiering och underhåll/uppvärmning etc. Dessa alternativ har hösten-vintern 2021 sjunkit ner till sista respektive näst sista plats.

Ett nog så intressant paradigmskifte i det lilla menar Fredrik Kjell, VD för en av landets största fastighetsmäklarkedjor HusmanHagberg.

– Detta visar att livskvalitet och ombonad har blivit viktigare än krasst ekonomiskt tänkande vid val av bostad. Man investerar helt enkelt hellre i mjuka värden än hårda nuförtiden, konstaterar Fredrik Kjell.

Anders Örtengren på undersökningsföretaget Mistat, som är ansvarig för enkäten, håller med:

– Idag värdesätter man sitt boende på ett annat sätt än för tio år sedan, det får kosta lite mer helt enkelt.Man har en tryggare tilltro till marknaden och boendet är idag mycket mer betydelsefullt. En viss del av denna förändring måste förstås ses i skenet av den pågående pandemin. Men min känsla är nog att förändringen är bestående en överskådlig framtid framöver.

Text: HusmanHagberg

https://www.husmanhagberg.se/

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725