Feb 23, 2022

Flytta som proffsen


Att flytta till en ny bostad är oftast roligt och spännande men själva flytten och allt vad det innebär är det inte många som ser fram mot. Det finns dock några saker som kan underlätta flytten och Joakim Håkansson på A-J Express Service kan alla knep som finns i branschen.

Redan som yngling jobbade Joakim Håkansson som “flyttgubbe”, då som anställd men sedan dess har han haft flera företag i branschen. 1999 startade han A-J Express Service med fokus på bohags- och kontorsflytt i Stockholmsområdet. På grund av bostadssituationen i huvudstaden flyttar stockholmarna ofta och Joakim tycker att de har blivit ganska bra på att planera och förbereda sin flytt. Ibland händer det dock att det inte är packat när de kommer och då är det bara att lösa problemet. 

Just planeringen av flytten menar Joakim är oerhört viktigt och det är oftast åldern som avgör om kunderna börjar i god tid eller inte. Personer över 50 är ute i nästan överdrivet god tid medan yngre kan börja packa dagen innan. När det gäller själva packningen menar Joakim att det finns en gyllene regel: allt som går ned i lådor ska ned i lådor.

Genom att packa det som går i lådor blir arbetet inte så tungt, oavsett hur stor bostaden är. Joakim är också noga med att alltid upplysa kunderna om hur de ska packa i lådorna på bästa sätt. Att de inte får väga mer än max 40–50 kg och att de aldrig ska fylla en hel låda med böcker.

“Även om vi är proffs så är vi ju också människor, inga robotar.“

Joakim Håkansson, A-J Express Service

A-J Express Service gör ca 30–40 flyttar per vecka. Oftast blir det en stor eller två små flyttar per dag och person. Joakim själv bär inte så mycket längre men enligt honom handlar det inte om att han har burit tungt utan om att han har burit fel. När han började i branschen var det mycket rycka, slita och dra. Det fanns inga hjälpmedel som idag när det finns pirror, bärselar och s.k. amerikanare, en vagn som kan bära mycket tunga möbler. 

Joakim avråder också från att flytta själv med hjälp av kompisar. Av erfarenhet vet han att det kan gå riktigt illa och att det oftast inte blir billigare än att anlita en seriös flyttfirma som är försäkrad. Risken att något går sönder eller att någon som inte är van att lyfta tunga saker kan skada sig är stor. 

 

”Att flytta handlar inte bara om att frakta saker från punkt A till punkt B. Det är väldigt mycket som kan gå fel för den som inte har erfarenheten.”

Joakim Håkansson, A-J Express Service

Joakims bästa packningstips

- Köp eller låna flyttkartonger, bubbelplast och skonsam tejp av en flyttfirma.

- Stapla kartonger tre och tre. Märk varje kartong på två sidor (ej ovanpå).

- Stapla porslin på högkant och glas liggande. Varva med bubbelplast. 

- Fyll enbart en halv kartong med böcker och resten med kuddar eller kläder.

- Rulla ihop mattor och tejpa.

- Koppla ur sladdar till TV, högtalare och datorer och rulla ihop. Fäst med tejp.

- Sätt ihop lösa hylldelar till paket. Fäst med tejp.

- Bunta ihop skidor, gardinstänger och liknande till paket. Fäst med tejp.

- Lämna speglar, tavlor, kristallkronor och liknande hängande på sin plats. 

 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5451
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725