Aug 2, 2021

Flytta elavtal – tre saker du ska tänka på


Ska du flytta snart? För att flytta el och flytta elavtal finns det tre saker som du måste fixa.

1. Skaffa nytt elnätsavtal

 • Du måste teckna ett elnätsavtal med ägaren till elnätet där du ska bo. Du kan inte välja elnätsleverantör. Så här gör du det:
 • Ta reda på vems elnät din nya bostad tillhör. Hör med ägaren, hyresvärden eller mäklaren. Eller kolla själv på www.natomraden.se.
 • Kontakta din nya elnätsleverantör och teckna ett elnätsavtal. Gör det så fort flyttdatum är klart – eller senast 10 dagar innan du flyttar in.
 • Flytt inom samma elnätsområde. Är den nya elnätsleverantören samma som din gamla? Då flyttar du inom samma elnätsområde och behöver inte skaffa nytt elnätsavtal. Men du behöver meddela elnätsleverantör att du ska flytta, när och din nya adress.

2. Säg upp ditt gamla elnätsavtal

 • Det här är viktigt att komma ihåg. Annars kan du stå kvar som betalningsansvarig till din gamla bostad när du har flyttat.
 • Kontakta din gamla elnätsleverantör och säg upp ditt elnätsavtal. Meddela att du ska flytta och när. Gör det så fort du vet flyttdatum – annars senast 5 dagar innan flytt.
 • Flytt inom samma elnätsområde. Flyttar du inom samma elnätsområde? Då behöver du inte säga upp ditt elnätsavtal, utan bara meddela din elnätsleverantör att du ska flytta, när och din nya adress.

3. Byt eller flytta ditt elavtal

När du flyttar har du rätt att säga upp ditt elavtal och byta elleverantör, även om du är bunden i ett längre avtal.
Det vill säga om du vill.

Är du nöjd med ditt elavtal kan du flytta det med dig till din nya bostad.

 • Byte: säg upp elavtalet 30 dagar innan flytt. Om du vill byta elleverantör när du flyttar måste du säga upp ditt gamla elavtal senast 30 dagar innan flytten.
 • Byte: välj elavtal och elleverantör. Vill du byta elleverantör står det dig fritt att välja bland alla olika elhandelsbolag och bland olika former av avtal. 
 • Kom ihåg att välja elavtal! Det här är jätteviktigt! Om du inte väljer en elleverantör, så får du ändå el till din nya bostad, fast då genom ett så kallat anvisningsavtal från elnätsägaren – och det är oftast klart dyrare än om du gör ett aktivt val. Så, glöm inte att välja elleverantör!
 • Flytta med elavtalet. Om du är nöjd med ditt elavtal kan du nästan alltid bara flytta över det till din nya adress – och avtalet fortsätter att gälla utan någon förändring. Men glöm inte att meddela din elleverantör när du ska flytta och vart.

Text: Skånska energi

https://www.skanska-energi.se/sv-SE

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1450

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437