Aug 18, 2021

Fler köpare tror på lägre bostadspriser framöver, mäklare tror mer på avmattning


I Mäklarkollen och Köparkollen i juli, Boneos undersökning om trender på bostadsmarknaden som går ut till mäklare och besökare på Boneo.se, har andelen mäklare och köpare som tror på fortsatt ökade priser minskat, men förväntan på sjunkande priser skiljer sig åt. Andelen köpare som tror på sjunkande priser har kraftigt ökat, medan andel mäklare som tror på oförändrade priser ökat mest, och fortfarande tror dubbelt så många mäklare på ökade priser än sjunkande.

Bostadsköparnas förväntan på priser har nu ändrats i juli jämfört med juni, där andelen köpare som tror på ökade respektive sjunkande priser tydligt skiftat. Andelen köpare som tror att priserna kommer sjunka har ökat med 10 procentenheter, medan de som tror att priserna kommer öka minskat med 15 procentenheter. Nästan var fjärde bostadsköpare (24 procent) tror nu på sjunkande bostadspriser framöver, medan hälften tror på oförändrade priser.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?”

Samma förändring ses hos mäklarna, men mindre, där andel som tror på sjunkande priser endast ökat med två procentenheter jämfört med juni. Dubbelt så många mäklare tror på fortsatt ökade priser jämfört med andelen som tror på sjunkande priser (28 procent jämfört mot 14 procent). Det är en fortsatt skillnad i prisförväntan mellan villor och bostadsrätter hos mäklarna, där nästan var tredje mäklare (32 procent) tror att villapriserna kommer fortsätta öka, jämfört med endast var fjärde mäklare (24 procent) som tror att priser för bostadsrätter kommer öka.

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?”

Andel bostäder som publiceras som kommande bostäder av mäklare är relativt oförändrad jämfört med juni, där något färre mäklare svarar att andelen bostäder sålda som kommande ökat. Dock svarar fortfarande nästan var tredje mäklare (29 procent) att andelen bostäder sålda som kommande ökat.

“Under juni såg vi rekord i antal bostäder publicerade som kommande, många säljare förberedde sin bostad för försäljning innan semestern. Vi ser ett fortsatt ökat beteende hos mäklare och säljare att publicera och sälja bostäder som ‘På G’-bostad, det vill säga kommande, på Boneo, men vi kan nog räkna med kortare tid som en bostad ligger som ‘På G’ på Boneo jämfört med juni”, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Andel mäklare som svarat på frågan “Har andelen bostäder du sålt som kommande, dvs innan öppna marknaden, ökat eller minskat sedan förra månaden?”

Köptrycket på bostäder har åter ökat, där andel köpare som svarar att de ska köpa bostad inom sex månader kraftigt ökat (36 procent i juni jämfört med 44 procent i juli). Nästan var tredje besökare på Boneo (29 procent) svarade att de ska köpa bostad inom en eller tre månader.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

“Vi ser ett trendbrott hos besökare och anslutna mäklare i deras förväntan på ökade priser, dock skiljer det sig åt mellan dem, där lägre andel mäklare tror på sjunkande priser jämfört med köparna. Vi ser också att andel besökare som räknar med att köpa bostad inom sex månader kraftigt ökat, så vi kommer sannolikt ha en högintensiv augusti och september, där förväntan är att prisnivåerna nu börjar stabilisera sig”, avslutar Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Text: Boneo

https://www.boneo.se/

 • Jan 16, 2022

  Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

  Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
  9
 • Jan 16, 2022

  Hemarbete kräver större boende

  Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
  11
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  393
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  614
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1452

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3760
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4910
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2630
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2437