May 5, 2022

Fler än var tredje mäklare och köpare tror nu på lägre bostadspriser framöver


I Mäklarkollen och Köparkollen för april, Boneos undersökning om trender på bostadsmarknaden som går ut till mäklare och besökare på Boneo.se, är det nu fler än var tredje mäklare och bostadsköpare som tror att bostadspriserna kommer sjunka under nästkommande tre månader.

I april var det en markant ökad andel mäklare och bostadsköpare som nu tror att bostadspriserna kommer sjunka under nästkommande tre månader. För både mäklare och bostadsköpare så var det fler än var tredje som nu räknar med att bostadspriserna ska minska. För bostadsköpare var det hela 43 procent som tror på lägre priser framöver, jämfört med 28 procent i mars. För mäklarna var det 34 procent som tror på lägre priser, och endast 8 procent som tror att priserna kommer öka.

Andel mäklare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?“

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “Tror du bostadspriserna kommer öka eller minska de närmaste 3 månaderna?”


“Vi ser en tydlig förändring i förväntningarna på bostadspriser både hos mäklare och bostadsköpare där många fler i båda grupperna tror på lägre priser framöver. Dock är det fortfarande nästan lika många som tror på oförändrade priser framöver fortfarande, så jag tror inte att vi kommer se någon radikal skillnad i marknad eller bostadspriser i närtid”, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Trots skiftet i förväntningar på utvecklingen för bostadspriser var köpbenägenheten hos Boneos besökare i stort sett oförändrad jämfört med mars, med 59 procent av besökarna i april som planerar att köpa ny bostad inom sex månader. Andelen som planerar att köpa ny bostad redan inom en månad ökade från 19 procent i mars till 21 procent i april.

Andel besökare på Boneo som svarat på frågan “När planerar du att köpa bostad?”

“Även om fler nu räknar med lägre bostadspriser framöver så är det inget som vi har sett påverkat aktiviteten för bostadsannonser eller bostadsköp, våra besökares köpbenägenhet fortsätter att vara hög och är mer eller mindre oförändrad jämfört med tidigare månader”, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Text: Boneo

www.boneo.se

 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  198
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725