Dec 9, 2021

Fem tips som förenklar bokslutet för din brf


För många bostadsrättsföreningar närmar sig det bokföringsmässa årsslutet, det vi ekonomer kallar för ”helårsbokslut”. Avsluta året på bästa sätt och förbered för årsredovisningen redan nu. Här är fem smarta tips som hjälper dig på vägen.

1. Få koll på kvittona!
Hör med er ekonomiska förvaltare om några underlag för årets inköp saknas, och se till att kontot kan bokföras med korrekta underlag. Ett enkelt sätt att slippa frågor från revisorn senare i vår.

2. Se till att kontoutdragen stämmer

Kontrollera att alla uttag bokförts korrekt genom att bocka av mot kontoutraget. Föreningen har antagligen flera olika konton, upptäcker du att något konto inte används kan du med fördel avsluta det. Då blir det färre konton att hålla reda på nästa gång!

3. Beställ årets engagemangsbesked

När sista bokslutsdagen har passerat är det dags att beställa engagemangsbeskeden från föreningens banker, både gällande sparkonton med likvida medel men också lån eller andra konton i föreningens namn. Engagemangsbeskedet är en kvittens på föreningens engagemang i banken och används som ett facit mot bokföringen.

4. Skicka styrelseprotokollen till revisorn

Föreningens utvalda revisor granskar bokföringen och den löpande förvaltningen, och behöver då ha tillgång till samtliga protokoll från det gånga året. Se till att protokollen är i löpnummerordning och signerade av styrelsen.

5. Kontrollera årets arvoden

Årsstämman beslutar vilket arvode som ska betalas ut för året. Kontrollera det i protokollet och jämför med föregående år när arvoden brukar betalas ut. Verksamhetsåret och bokföringsåret går inte alltid hand i hand, fråga gärna din ekonomiska förvaltare om du är osäker.

SBC hjälper de föreningar vi förvaltar att ta fram tydliga och innehållsrika checklistor för bokslutsarbetet - så arbetet blir så enkelt som möjligt för styrelsen. Hör av dig så kan vi hjälpa även din förening. Läs mer om våra tjänster på sbc.se.


Med vänliga hälsningar      
Marie Östlund, SBC
Bostadsrättsspecialist - hjälper BRF-styrelser med rådgivning, utbildning och analyser
marie.ostlund@sbc.se

SBC
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  7
 • May 13, 2022

  Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?

  Nyheter Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  196
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  297
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1848

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  127
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4154
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5450
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2725