Jun 19, 2021

Fem lösningar som gör köket ännu smartare


En dold skärbräda, socklar fyllda med bakplåtar och källsortering som är skön att vila på. Att planera för ett funktionellt kök handlar om att vara påhittig och nyttja alla mellanrum. Men hur ska man tänka? Vedum listar fem smarta lösningar i köket som gör hemmets hjärta funktionellt och stilrent men samtidigt socialt. Dessutom berättar Vedums köksinredare, Lisbeth Fogel, om sina favoriter i det kloka köket.

Det svenska familjeföretaget Vedum har över 100 års erfarenhet av inredning till hemmet. Det märks inte minst på de många lösningar som finns att välja bland när nya kök växer fram. En som har koll på alla smarta lösningar är köksinredaren Lisbeth Fogel. Lisbeth arbetar i Vedum, och hjälper dagligen kunder över hela landet att rita upp sina kök via digitala konsultationer. Ett önskemål som ofta kommer upp i samtalet med kunderna är önskemål om att hitta utrymmen för hela familjens behov.

   – Inget kök är det andra likt! Finns det en ”knivnörd” i familjen måste man tänka till vad gäller förvaring av kockknivarna. Den bakintresserade kanske vill få in förvaring för ett bakbord någonstans. I de flesta kök blir det över ytor med lite svåra mått, någon decimeter bara. När jag ritar kök är det självklart att jag försöker nyttja varje millimeter. Då brukar jag exempelvis passa på att nyttja dessa ytor för utdragbara smala skåp där flaskor med olja, vinäger och kryddor får plats! Det viktigaste när man planerar sitt kök är funktionalitet och bra ytor för socialt umgänge. I min värld är det faktiskt viktigare än det estetiska, för det är det som avgör hur stor användning du har för ditt kök, säger Lisbeth Fogel, köksinredare på Vedum och fortsätter:

­   – Min absoluta favorit bland våra smarta lösningar på Vedum är nog ändå den integrerade skärbrädan. Jag har själv två stycken i mitt eget kök som jag använder jämt!

Fem lösningar för det genomarbetade köket

 1. Använd socklarna till förvaring
  Fågel, fisk eller mittemellan? Här gömmer vi skatten längst ner! Har man ett litet kök så är det en klok idé att rita in sockellådor under bänkskåpen. Förutom att det blir dold förvaring, så är det också ett sätt att nyttja en yta som annars står orörd. Välj en sockellåda med smart pushöppning så blir det ännu mer praktiskt.

 2. Välj (minst en!) integrerad skärbräda
  Den integrerade skärbrädan är visserligen ingen nyhet, men en väl beprövad klassiker som förtjänar sin renässans. Dels för att användas som just skärbräda, för att skära till exempel bröd, men det blir också en smart och tålig avställningsyta. Varför inte låta plåtarna stå på jäsning på skärbrädorna när det är dags för bak, det frigör utrymme på köksbänken under tiden. Ska råvaror likt fisk eller kyckling hanteras kan man med fördel lägga på en lös skärbräda ovanpå.

 3. Ge jalusiskåpet en chans
  Ett jalusiskåp är perfekt för den som vill ha vardagens köksmaskiner tillgängliga, utan att behöva plocka fram och tillbaka dem. Här kan till exempel brödrosten och vattenkokaren få plats, samtidigt som de är tillgängliga och i rätt arbetshöjd. Om man dessutom har eluttag i skåpet så är det här kökets nya favorit. Jalusiskåp placeras ofta i ett naturligt hörn i ett vinkelkök, gärna så att det möter en högskåpsvägg. Alternativt så kan ett rakt kök avslutas med ett jalusiskåp – eller varför inte som ett öppet avslut då skåpet i sig har en snygg utformning.

 4. Nyttja hörnen till max
  Det är klokt att låta hörnen stå i centrum i köket. Tillhör man till exempel den lyckliga skaran som får plats med ett hörnskafferi är det en mycket god idé. Ett hörnskafferi ger en bra överblick även om skåpet är både stort och djupt, tack vare hyllplan som går omlott, och är i olika höjder. Utöver det finns även andra smarta lösningar, som karusellskåp som gör att man får in mycket och tunga saker i skåpen i hörnen samtidigt som de är enkla att komma åt.

 5. Sittvänlig förvaring med en praktisk sittbänk
  Sittbänkarnas tid är här, en trendig lösning som kombinerar vårt behov av förvaring, med vår vilja att umgås. Outnyttjade ytor, under kökets fönster eller i ett tomt hörn, kan lätt förvandlas till en myshörna för hela familjen med massor av smart förvaring. Och variationerna är många. Sittbänken blir till exempel en perfekt plats för källsortering av papper eller glas, som annars tenderar att ta mycket utrymme i skåpet under diskhon. Med skåp eller lådor under sittbänken får man en fantastisk extra förvaring som rymmer allt från bunkar, filtar till sällskapsspel. Sittbänkarnas längd går dessutom att variera efter kökets förutsättningar.

Psst… bubblare bland smarta lösningarna!
Det finns förstås många fler praktiska lösningar som ger hemmets hjärta smarta funktioner. Till exempel att välja push på diskbänkskåpet. Det är särskilt praktiskt när kladdiga händer eller händer fulla med potatisskal ska öppna skåpet. En push med knät och voilà! Dolda utdragbara hyllor bakom traditionella luckor är ytterligare en nämnvärd kluring. Perfekt för förvaring av lite större köksmaskiner som inte får plats i en vanlig låda, då kan du dra ut de dolda lådorna och enkelt lyfta ur maskinerna.

Text: Vedum

www.vedum.se

 • May 24, 2022

  En hållbar bostadsmarknad, öppen för alla?

  Nyheter Mäklarsamfundet är på plats under årets Almedalsvecka. Vi är där för att diskutera nödvändiga bostadspolitiska reformer för en hållbar bostadsmarknad öppen för alla, och för att föra fram branschens perspektiv på bostadsmarknad och bostadspolitik. Vi arrangerar egna programpunkter, tar möten och deltar i seminarier och debatter.
  4
 • May 24, 2022

  Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

  Nyheter Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.
  4
 • May 24, 2022

  Erfaren arrangör startar ny mässa för hela hemmet

  Nyheter Med över 25 års erfarenhet i mässbranschen är Numera Mässor en av Sveriges största mässarrangörer. Efter pandemin satsar företaget framåt och utökar mässportföljen med en mässa för hela hemmet i Helsingborg.
  5
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  219
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  344
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1874

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  150
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  162
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4188
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5494
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2746