Jun 14, 2021

Fastighetsdrift baserad på manuell kontroll – en omöjlig ekvation


Investerare, hyresgäster och omvärlden driver fastighetsindustrin till att bli mer hållbar och energieffektiv, vilket har den fina fördelen att den enorma klimatpåverkan som driften av fastigheter utgör idag stadigt minskar. För att fortsätta denna positiva trend måste all teknik som finns i fastigheterna, nu börja användas med sin fulla potential, så att all onödig energiförbrukning minimeras.

Traditionell fastighetsdrift består av att underhållsleverantörer, eller den egna organisationens experter manuellt jobbar med systemkontroller och mätningar, ofta på plats eller via ett kontrollrum där ett SCADA system används. Ett normalt upplägg innefattar regelbundna inspektioner av systemens prestanda och ska enligt avtal ta fyra till fem timmar per byggnad och månad.

Ansvarig för fastigheten har köpt tjänsten, underhållsföretaget utför den enligt avtal och alla byggnader är optimerade och kontrollerade. Alla kan vara nöjda. Eller?

En traditionell lösning som utvecklingen sprungit ifrån

Problemet är att byggnader och alla deras olika system har fortsatt att utvecklas och blivit alltmer komplexa. Låt oss ta ett exempel - Att undersöka systemens prestanda i en typisk nordisk skolfastighet på ca 3000 kvm.

För att utföra kontroll och felsökning av skolans HVAC system måste förvaltaren manuellt titta på ca 700 processparametrar och jämföra dem med över 300 mätningar som avser luftkvalitet, temperaturer och energiförbrukning. Ett jobb som skall göras vid varje inspektion. Om vi antar att varje parameter tar en minut att kontrollera, uppgår detta till över 13 timmar, per byggnad!

För att kunna erbjuda optimala inomhusförhållanden och lägsta energiförbrukning bör detta utföras varje vecka under hela byggnadens livscykel. Med vetskapen om att det här tar minst 13 timmar i veckan men att avtalet ger dig fyra till fem timmar i månaden, så förstår vi att ekvationen inte går ihop. Resultatet är att systemen i fastigheten är suboptimerade och att fastigheten definitivt förbrukar mer energi än nödvändigt.

Det fastighetsägaren får för dessa fyra till fem timmar per månad blir därmed bara att upprätthålla dess funktionalitet och att alla typer av optimeringar uteblir. Det finns helt enkelt inte utrymme och incitament i avtalen för att komma vidare.

Fastighetsbranschen måste anamma digitala verktyg och lösningar

Lyckligtvis finns det lösningar till hands. Fastigheters olika system och sensorer producerar redan idag ett konstant dataflöde som går att använda på ett mycket smartare sätt än vad vi gör idag. Genom att flytta informationen från fastigheten till molnet, kan AI användas för att enkelt göra de tusentals beräkningar som behövs varje dygn, för att optimera alla system. Det gör att fastigheten hela tiden levererar den bästa upplevelsen för användarna till avsevärt lägre driftskostnader än idag.

Resultatet blir att antalet klagomål (dålig luft, för varmt eller kallt) minskar avsevärt, energiförbrukningen minskar och att personalen som förvaltar fastigheten kan jobba med proaktiva insatser istället för att manuellt leta efter fel eller avvikelser.

Ytterligare positiva effekter av att utnyttja AI är att parametrar som är svåra att komma till rätta med genom manuellt arbete, som t.ex. tryckdifferenser, enkelt kan balanseras så risken för att fukt och partiklar trycks in igenom konstruktionen minimeras.

Nya standarder växer fram

Ett industriföretag som idag inte övervakar sin data för sin produktion eller logistik dygnet runt och fokuserar på proaktiv processförbättring är otänkbart. Det är hög tid för fastighetsindustrin att ta det här steget också.

I framtiden är de bästa företagen inte de som levererar den bästa upplevelsen, de lägsta driftskostnaderna eller de som lyckas med att förlänga byggnaders livslängd. 

Text: Nuuka

https://www.nuukasolutions.com/sv-se/home

 • Jul 23, 2021

  Riksbyggens checklista för att klimatanpassa fastigheter

  Nyheter Allt mer extrema väderförhållanden gör att behoven av att klimatanpassa fastigheter ökar. Riksbyggen har tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar som vill förebygga skador på sina fastigheter. I checklistan finns stöd för att identifiera vilka klimatrelaterade risker som är aktuella och åtgärder för att för att husen och de boende ska klara exempelvis kraftiga skyfall och värmeböljor bättre.
  7
 • Jul 20, 2021

  Lekande barn – en grund för förverkande?

  Nyheter De flesta av oss har stor förståelse för att barn ibland kan vara högljudda och stimmiga, men ibland uppstår situationer där även den mest luttrade bostadsrättshavaren stör sig på skrik och skratt och spring från lekande barn. Ofta löser sig situationen efter samtal med barnens föräldrar, eller helt enkelt genom att bita ihop. Men vad kan egentligen styrelsen i en bostadsrättsförening göra om det inkommer klagomål till följd av lekande barn? Kan man bli uppsagd för att ens barn är för högljudda? I det här blogginlägget reder fastighetsjurist Mattias Olsson ut vad som gäller.
  12
 • Jul 20, 2021

  Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

  Nyheter Värmen har slagit till i Sverige och på flera håll råder låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.
  15
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  844

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3209
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4157
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2346
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1995