Nov 30, 2021

Fastighetsaktörerna till Boverket i öppet brev: “Bostadssituationen för unga är ohållbar - vi kräver förändring”


Bostadssituationen för unga är ohållbar och dagens regelverk måste förändras för att fler bostäder ska kunna byggas. Det menar flera fastighetsaktörer som skickat ett öppet brev till Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Aktörerna vill se förändrade regelverk som ser till funktion snarare än detaljstyrning när det kommer till tillämpning av plan- och bygglagen. De menar att det runt om i landet finns politiker och tjänstemän som vill men inte vågar fatta beslut om bygglov på grund av Boverkets trubbiga och detaljerade riktlinjer.

Tidigare har avvägningar gjorts i regelverket för att möjliggöra billigare bostäder åt studenter med fortsatt hög standard. Trots likheten mellan delningsboenden för unga och studentbostäder finns flera regellättnader som är tillåtna för studentbostäder men som nekas när det kommer till delningsboenden. Genom att införa skrivelser som erkänner delningsbostäder som boendeform och möjliggör för fler funktioner att vara gemensamma i en delningsbostad så kan bostadsformen nå sin fulla potential i Sverige.

Initiativtagare till det öppna brevet är Katarina Liljestam Beyer som är grundare och vd på delningsbostadsföretaget Colive AB.

- Vi måste sätta ner foten och markera för att få till en förändring och det fort. Trots konsensus om att det råder bostadsbrist i Sverige kan vi inte med dagens riktlinjer från Boverket få bygga delningsboenden till unga i den takt vi vill. Boverket pratar om att en förändring av riktlinjer kan vara möjlig om 4 år, det är på tok för lång tid. Vi är redan igång och tänker fortsätta bidra med socialt hållbara delningsbostäder för unga vuxna i hela landet, säger Katarina Liljestam Beyer.

Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende i Sverige. De arbetar bland annat med att ta fram föreskrifter och vägledningar för tillämpning av plan- och bygglagen vilka kommunerna sedan förhåller sig till i sina beslut om bygglov.

En med erfarenheter av problematiken är Wallenstams vice vd tillika regionchef för Wallenstam i Stockholm och Uppsala Mathias Aronsson:

- Även om ett mer omfattande arbete pågår hos Boverket måste små beprövade justeringar kunna övervägas, för att möjliggöra för innovativa bostadsformer redan nu. Det finns många bra exempel på hur bostadsmarknaden för unga kan bli bättre där man ser till funktion snarare än detaljerade riktlinjer, säger Mathias Aronsson.

  Text: Colive

  https://colive.se/

  • Jan 16, 2022

   Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader

   Nyheter Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.
   9
  • Jan 16, 2022

   Hemarbete kräver större boende

   Nyheter De nya restriktionerna som innebär hemarbete för alla som har möjlighet, ställer fler krav på bostaden. Många har under de senaste två åren haft tillfälliga lösningar och suttit i köket eller soffan och arbetat.
   11
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

   Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
   393
  • Lagar & Regler

   Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

   Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
   614
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1450

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   3760
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   4910
  • Ekonomi

   Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

   En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
   2630
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2436