Nov 30, 2021

Fastighetsaktörerna till Boverket i öppet brev: “Bostadssituationen för unga är ohållbar - vi kräver förändring”


Bostadssituationen för unga är ohållbar och dagens regelverk måste förändras för att fler bostäder ska kunna byggas. Det menar flera fastighetsaktörer som skickat ett öppet brev till Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Aktörerna vill se förändrade regelverk som ser till funktion snarare än detaljstyrning när det kommer till tillämpning av plan- och bygglagen. De menar att det runt om i landet finns politiker och tjänstemän som vill men inte vågar fatta beslut om bygglov på grund av Boverkets trubbiga och detaljerade riktlinjer.

Tidigare har avvägningar gjorts i regelverket för att möjliggöra billigare bostäder åt studenter med fortsatt hög standard. Trots likheten mellan delningsboenden för unga och studentbostäder finns flera regellättnader som är tillåtna för studentbostäder men som nekas när det kommer till delningsboenden. Genom att införa skrivelser som erkänner delningsbostäder som boendeform och möjliggör för fler funktioner att vara gemensamma i en delningsbostad så kan bostadsformen nå sin fulla potential i Sverige.

Initiativtagare till det öppna brevet är Katarina Liljestam Beyer som är grundare och vd på delningsbostadsföretaget Colive AB.

- Vi måste sätta ner foten och markera för att få till en förändring och det fort. Trots konsensus om att det råder bostadsbrist i Sverige kan vi inte med dagens riktlinjer från Boverket få bygga delningsboenden till unga i den takt vi vill. Boverket pratar om att en förändring av riktlinjer kan vara möjlig om 4 år, det är på tok för lång tid. Vi är redan igång och tänker fortsätta bidra med socialt hållbara delningsbostäder för unga vuxna i hela landet, säger Katarina Liljestam Beyer.

Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende i Sverige. De arbetar bland annat med att ta fram föreskrifter och vägledningar för tillämpning av plan- och bygglagen vilka kommunerna sedan förhåller sig till i sina beslut om bygglov.

En med erfarenheter av problematiken är Wallenstams vice vd tillika regionchef för Wallenstam i Stockholm och Uppsala Mathias Aronsson:

- Även om ett mer omfattande arbete pågår hos Boverket måste små beprövade justeringar kunna övervägas, för att möjliggöra för innovativa bostadsformer redan nu. Det finns många bra exempel på hur bostadsmarknaden för unga kan bli bättre där man ser till funktion snarare än detaljerade riktlinjer, säger Mathias Aronsson.

  Text: Colive

  https://colive.se/

  • Jun 23, 2022

   Fastighetsägarna Service lanserar nya funktioner i sin boendeapp

   Nyheter Smidig tvättstugebokning, community för grannarna och digital boendepärm. Det är några av funktionerna som Fastighetsägarna Service nyligen lanserat i sin boendeapp, som ingår i den ekonomiska förvaltningen.
   16
  • Jun 22, 2022

   Bostadsrättsföreningens nyckeltal – hur kan föreningen tolka och agera?

   Nyheter En bostadsrättsförening lyder under samma ekonomiska lagar och regelverk som ett aktiebolag. Men det finns en hel del som skiljer när man tolkar en bostadsrättsförenings ekonomi via nyckeltal. Misstolkar man dem kan styrelsen dra felaktiga slutsatser och därmed lägga tid och energi som inte är relevant för föreningens bästa intresse.
   31
  Loading...

  MEST LÄSTA

  SENASTE NYTT

  • Lagar & Regler

   Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

   Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
   319
  • Lagar & Regler

   Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

   Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
   531
  • Ordföranderollen

   Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
   1961

  I FOKUS

  Nyheter från
  våra partners
  • Ekonomi

   Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

   Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
   249
  • Ekonomi

   Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

   I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
   253
  • Ekonomi

   Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

   Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
   4316
  • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

   Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
   5673
  • Produktnyheter

   Problem med störande fåglar?

   Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
   2855